Vijesti / Vino i hrana

SAMO U NAŠEM KRAJU

MEDINA ŠKRINJA Barokno pivo od ove godine ima i dodatan pivski specijal

MEDINA ŠKRINJA Barokno pivo od ove godine ima i dodatan pivski specijal

Vrijedna ekipa iz Medine Škrinje lani je pokrenula novi projekt, kreirala je prvo Barokno pivo. Bilo je to naravno povodom Varaždinskih baroknih večeri. Ove godine već sada prilično popularno Barokno pivo, može se popiti i u dva okusa.

Sve je krenulo lani, odnosno s projektom Total Baroque, kojim se želi barok približiti i široj populaciji, prezentirati se u modrenom duhu kroz popratne manifestacije koje imaju veze s barokom, ili sa zemljom partner.

Tako je ekipa iz Medine Škrinje predložila da naprave i Barokno pivo, čime su organizatori, naravno, bili oduševljeni.

- Prvo barokno pivo skuhali smo prošle godine, u cast zemlje partnera Baroknih večeri, Japana. Prvo pa lager, jer je ipak lager najcesci stil pive, i mi u Varaždinu i Hrvatskoj smo naučeni na taj okus. Iako nije klasični lager jer je kuhan sa tri vrste slada i tri vrste hmelja. Mnogi vele da je to okus prošlosti, kakve su pive nekad bile – objašnjava nam Domagoj Marić, iz Medine Škrinje.

Piva je bila dobro prihvacena od pivoljubaca te su ga odlučili ostaviti kroz cijelu godinu u prodaji. Uz Križevačko i HackerPschorr postao je tako kućno pivo Medine Škrinje. Ujedno je i prodaja te pive među najprodavanijihm u 'Škrinji'.

Ima ga i u ostalim lokalima u Varaždinu – Strauss, Baseball bar, Park Boutique Hotel, a bit će uskoro i u njihovom dugoočekivanom novom lokalu Living Rooms te u Gossip baru i još nekim lokalima.

- Imamo upita i širom Hrvatske, ali ideja je da se Barokno pivo može samo probati u Varaždinu i mjestima gdje se održavaju Barokne večeri. Ideja nam je stigla iz Guinness pivovare koji imaju jedan odličan hoppy lager pod nazivom 13 koji se može samo popiti i naručiti u Dublinu – ističe Marić.

Radi odličnih reakcija su odlučili Barokno pivo (lager) ostaviti u stalnoj prodaji, a svake godine će kuhati specijale od 2000 litara, koji su po nečemu specifični za zemlju partnera VBV.

Ove godine je to Švedska, pa su se odlučili na belgijski stil pšeničnog piva (Wit beer), prvenstveno zbog boje koja je najsličnija žutoj boji švedske zastave. U nju je dodana i aronija, kao voće sa područja Sjevera Europe.

6fb7fdc1d05c16767f6bec5351147741.jpg?v=2

- Igrali smo se dosta s time jer kolko znamo je to prva vrsta takvog piva s aronijom na tržištu u nas, i na kraju uspjeli pogoditi osvježavajući okus, koji nije kao klasične njemačke, 'teške' pšenične pive, već osvježavajući belgijski pšenični stil s malim postotkom alkohola (4,3) – ističu u Medinoj Škrinji.

8c21f7f9e3a793e02e1ef2c9fb4fc526.jpg?v=2

Vrijedi svakako spomenuti da je na etiketi, koju je izradio Mario Štrlek, i tradicionalni švedski instrument Nyckelharpha, a etiketa će ostati ista za sljedeće godine, samo će se mijenjati tradicionalni instrument iz zemlje koja će biti partner VBV-a.

Uskoro krecu u prodaju u trgovini Angry Moose te u Medinoj Škrinji u posebnim kartonskim pakiranjima kao varaždinski pivski tekući suvenir

Sljedeće godine zemlja partner je Europska Unija, a vrijedna i kreativna ekipa iz Medine Škrinje, već ima i ideje za iduću godinu i 'specijal' Baroknog piva, dok craft lager ostaje cijelu godinu.

Stoga svi koji volite dobru pivu, i koji volite probati nove okuse, ne libite se isprobati Barokno pivo, specijalnu ograničenu ediciju. Možete to učiniti i u parku Medine Škrinje, u sklopu Total Baroque programa na 'štandu'.

a6f9cb3c2353181db7df8533315f42a2.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video