Vijesti / Vino i hrana

SLATKI GRIJEH

Što šećer čini našem tijelu i psihi i jedemo li ga previše?

Što šećer čini našem tijelu i psihi i jedemo li ga previše?
Ilustracija

Nekada je prosječan čovjek godišnje jeo manje od kilogram šećera, a danas na godinu pojede 28 kilograma...

Preporuka liječnika i nutricionista je maksimalno šest čajnih žličica dnevno za žene i devet za muškarce.

I dok je lako izbjeći šećer u gaziranim napicima, čokoladi, kolačima, teško ga je zaobići u hrani u kojoj ga ne očekujemo, primijerice onoj koja je slana. No, kako je šećer konzervans, nalazi se svugdje i treba čitati deklaracije te jesti što više svježe i neprerađene hrane.  

Prema istraživanju iz 2014. objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, ljudi koji su konzumirali 17 do 21 posto kalorija iz dodanog šećera imali su 38 posto veći rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su šećer unosili u vrijednosti od 8 posto kalorija dnevno.

Ako na dan pojedete 1.600 kalorija, u prosjeku 128 kalorija otpada na dodani šećer. Za uspredbu, jedna limenka gaziranog soka ima oko 150 kalorija. Prekomjerni šećer povećava i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. U jednoj velikoj studiji koja je obuhvatila više od 175 zemalja, znanstvenici su otkrili da je porast konzumacije šećera od 150 kalorija po osobi dnevno vezan za porast pojave dijabetesa  za 1,1 posto.

I određeni maligni tumori povezani su s prekomjernim unosom šećera. Šećer je povezan s povećanjem tjelesne težine, upalama i inzulinskom rezistencijom, a sve to povećava rizik od raka.

Višak šećera također utječe na zdravlje kože. Studija na 2.300 tinejdžera otkrila je da su oni koji su jeli šećer imali za 30% veći rizik da dobiju akne.

Previše šećera ubrzava i starenje povećanjem stvaranja naprednih krajnjih produkata glikacije (skraćeno AGE-ova), koji uništavaju bjelančevine odgovorne za elastičnost kože.

Previše šećera povezano je i s povećanjem proizvodnje mokraćne kiseline, što povećava rizik od gihta, bolnog oblika artritisa koji je u porastu, čak i među mlađim ljudima. 

I na koncu, no ne manje važno - šećer nam oduzima energiju. Koristeći podatke iz preko 30 objavljenih studija, znanstvenici su proučavali utjecaj šećera na različite aspekte raspoloženja, uključujući umor, ljutnju, budnost i depresiju.

Otkrili su da su se oni koji su jeli šećer osjećali umornije od onih koji nisu, osobito u prvom satu nakon konzumiranja. Nisu pronašli niti jedan pozitivan učinak na bilo koji aspekt raspoloženja nakon konzumacije šećera.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video