Vijesti / Vino i hrana

UKUSNA I HRANJIVA

Bundeva - kraljica jesenskih trpeza i čuvarica zdravlja pred zimu

Bundeva - kraljica jesenskih trpeza i čuvarica zdravlja pred zimu
Ilustracija

Svojom intenzivnom narančastom bojom bundeva razbija jesensko sivilo, a slatkastim, blago orašastim okusom obogaćuje jela...

Od jakog imuniteta do blistave kože i oštrog vida - za sve to zaslužna je bundeva, junakinja iz bajki i jedan od ljepših jesenskih ukrasa njiva i stolova.  

Možda niste znali, no bundeva je u botaničkom smislu voće. Najljekovitiji dio su njezine sjemenke. Bogate su vitaminom K te magnezijem, kalcijem, cinkom, željezom i omega-3 masnim kiselinama. Osim što su zdrave, vrlo su i ukusne te su odlična grickalica. 

Sjemenke bundeve kao i bundevino, odnosno bučino ulje čuvaju zdravlje prostate, snižavaju kolesterol i visok tlak te imaju antikancerogeno i protuupalno djelovanje. 

Meso bundeve ima jarku narančastu boju zahvaljujući beta karotenu - biljnom pigmentu koje tijelo pretvara u antioksidans vitamin A koji čuva imunitet, što je u vrijeme pored sezonu gripe i prehlada vrlo bitno. Prehrana bogata namirnicama koje sadrže beta karoten može smanjiti rizik od raka i srčanih bolesti.

Osim beta karotena, meso bundeve obiluje vlaknima, drugim antioksidansima te vitaminima C, B, E i K koji također jačaju imunitet, čuvaju zdravlje očiju, kostiju i kože. Zahvaljujući vlaknima i tome što su niskokalorične bundeve su odlična namirnica za mršavljenje, probavu i održavanje linije. Zrele za jelo su u jesen, a ako se dobro skladište možemo u njima uživati cijelu zimu. 

Za jelo su bolje one manje, sočnijeg mesa i slađe. Bundevu možete kuhati u kipućoj vodi, dinstati, kuhati na pari, peći u pećnici ili pripremiti u mikrovalnoj. Možete je pripremiti i na slatko i na slano.

Bundeva je najzdravija ako je pripremite na ove načine: narežite je na kriške i ispecite u pećnici, narežite je potom na kockice pa dodajte u salate ili izblendajte u smoothie. Odlična je i gusta juha od bundeve koja je nutritivno vrlo bogata, zasitna i ukusna. Može biti predjelo i li večera. Volite li ljutu hranu, u juhu dodajte malo kajenskog papra.  

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video