Vijesti / Vino i hrana

STVARAJU OVISNOST

Možda ćete odustati od njih: Evo koliko šećera imaju Coca-Cola, Fanta i Pepsi

Možda ćete odustati od njih: Evo koliko šećera imaju Coca-Cola, Fanta i Pepsi
Ilustracija

Izbjegavate čokoladne torte, peciva, ali i desert nakon ručka. Sve je to vrlo pohvalno, ali nije dovoljno ako i dalje pijete gazirana pića...

Šećer se prirodno nalazi u voću u obliku fruktoze i mlijeku i mliječnim proizvodima u obliku laktoze. Većina šećera u modernoj prehrani u razvijenim zemljama dolazi iz dodanih šećerakoji se dodaju kako bi hrana bila ukusnija.

Zbog dodanih šećera stručnjaci za prehranu i liječnici već godinama alarmiraju javnost i to s dobrim razlogom, istraživanja pokazuju da su povezani s mnogim zdravstvenim problemima.

Pića zaslađena šećerom predstavljaju gotovo polovicu (47 posto) svih dodanih šećera koje konzumiramo, a slijede slatkiši (31 posto) i žitarice (8 posto), navodi se u podacima koje su objavili u SADU-u, a prenosi Live Strong. Velike količine dodanih šećera, čak 25 posto, unosimo kroz gazirana pića. 

Koliko šećera sadrže naša omiljena gazirana pića:

  • Fanta Orange - jedna limenka sadrži 44 grama ili 11 žličica šećera
  • Pepsi - jedna limenka sadrži 41 gram ili 10,25 žličica šećera
  • Coca-Cola - jedna limenka sadrži 39 grama ili 9,75 žličica šećera

Loši učinci na zdravlje

'Previše šećera povećava razinu inzulina, što dovodi do pada šećera u krvi i smanjenja energije', kaže nutricionistkinja Lara Metz za Livestrong.

'Osim toga konzumiranje previše šećera također može uzrokovati bore, upale, bolove u zglobovima i čak erektilnu disfunkciju, što je često povezano s dijabetesom', dodaje Metz. Kako dalje dodaje nutricionistkinja Melissa Rifkin povećani unos šećera može utjecati na akne i loš imunitet.

Obje nutricionistkinje dalje objašnjavaju da gazirana pića utječu na zdravlje, ali i na pretilost, što pokazuju istraživanja objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 

Ova pića stvaraju ovisnost

Želite li izbaciti gazirana pića iz svog života? Rifkin objašnjava da to može biti veliki izazov.

'Gazirana pića stvaraju ovisnost. Naš mozak postane ovisan o ugodnom dopaminu koji postaje visok zbog konzumiranja šećera, i zbog čega ga se teško odreći', kaže dalje.

Međutim, ona i dalje ohrabruje ljude da se odreknu gaziranih pića, pogotovo ako žele izgubiti kilograme, spriječiti nadutost, pojačati energiju i jednostavno se osjećati bolje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6027

Reci što misliš!