Vijesti / Vino i hrana

ČIJA SI TI CHIA?

Chia sjemenke - nutritivne 'bombice' koje pomažu skinuti kilograme u ekspresnom roku

Chia sjemenke - nutritivne 'bombice' koje pomažu skinuti kilograme u ekspresnom roku
Ilustracija

Riječ je o minijaturnim orašastim plodovima porijeklom iz Južne Amerike koje obiluju hranjivim tvarima, a imaju nisku kalorijsku vrijednost...

Za uspješno mršavljenje i zadržavanje novostečene kilaže od izuzetne je važnosti tzv. čista prehrana, odnosno biranje kvalitetnih, nutritivno bogatih namirnica među kojima su i one iz skupine superhrane kao što su chia sjemenke.

Riječ je o minijaturnim orašastim plodovima porijeklom iz Južne Amerike koje obiluju hranjivim tvarima, a imaju nisku kalorijsku vrijednost. 

Chia sjemenke poboljšavaju probavu jer obiluju topivim i netopivim vlaknima, a ista ta vlakna zaslužna su za dugi osjećaj sitosti (što je od ključne važnosti za mršavljenje). Zanimljivo je i da pomažu reducirati, odnosno 'neutralizirati' kalorije koje smo kroz drugu hranu unijeli u organizam.  

Nutritivni sastav

U 28 grama chia sjemenki (to je količina od dvije jušne žlice) ima 138 kalorija, što ovu namirnicu čini idealnim međuobrokom. 

U 100 grama chia sjemenki je 16,5 grama proteina, 34,4 grama dijetalnih vlakana, 7,7 miligrama željeza i 335 miligrama magnezija. Bogate su i omega-3 masnim kiselinama. 

Chia sjemenke obiluju antioksidansima koji su zaslužni za smanjivanje upalnih procesa u tijelu, neutraliziranje antioksidativne štete i izgradnju stanica. 

Kako ih uvrstiti u prehranu?

Chia sjemneke su namirnica koja se može pripremiti na puno načina - mogu biti i doručak, ručak ili večera, desert ili glavno jelo.

Prije konzumacije treba ih namočiti da nabubre i to je to. Odlično se slažu s voćem i jogurtom, a možete ih staviti i u blender. Dostupne su u svako doba godine. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video