Vijesti / Vino i hrana

ZELENO ZA PISTACIJE

Pistacija - puno više od grickalice: Čuva mozak i srce, pomaže kod mršavljenja

Pistacija - puno više od grickalice: Čuva mozak i srce, pomaže kod mršavljenja
Ilustracija

Iako im cijena nije nimalo pristupačna, tu i tamo mogu se naći na akciji, a to je prava prilika da se počastite najukusnijim i pritom jako zdravim grickalicama...

Pistacije nisu samo za grickanje, od njih se radi sladoled prepoznatljive zelene boje, a odlične su i kao dodatak raznim jelima. Možemo ih posuti po pečenom mesu, po rižotu ili tjestenini ili pak dodati gustim juhama.

Kad smo kod nutritivnih vrijednosti, u 30 grama oljuštenih pistacija nalazi se:

  • kalorija - oko 150
  • masti - 12 grama
  • proteina - 6 grama
  • ugljikohidrata - 7 grama
  • vlakana - 3 grama
  • šećera - 2 grama

Pistacije su dobar izvor vlakana, proteina, magnezija, bakra, vitamina E, folne kiseline, sterola - tvari koja se nalazi u biljkama, a u ljudskom organizmu snižava kolesterol.

Zdravstvene dobrobiti pistacija

Bogate su vlaknima

Vlakna su važna za funkcioniranje probavnog trakta i  održavanje zdrave tjelesne težine. Zahvaljujući vlaknima dulje osjećamo sitost, zbog čega nam pistacije pomažu da utažimo glad i skinemo višak kilograma.

Siromašne su kalorijama

Za razliku od većine orašastih plodova koji obiluju zdravim masnoćama, ali i kalorijama, pistacije imaju malo nisku kalorijsku vrijednost, zbog čega su idealne grickalice.

Bogate su antioksidansima

Intenzivno zelena boja pistacija znak je da su bogate antioksidansima, zbog čega imaju jači antiupalni učinak na tijelo od ostalih orašoida. Pistacija je zelena zbog luteina, koji je povezan s beta-karotenom i vitaminom A te antocianina.

Teško se predozirati pistacijama

U usporedbi s ostalim orašoidima, pistacije imaju bolje izbalansiran omjer proteina i masti. Uz to, činjenica da ih morate vaditi iz ljuski spriječit će vas da "navalite" na njih i pretjerate s konzumacijom.

Zdrave masnoće iz pistacija čuvaju srce i mozak

Pistacije obiluju zdravim masnoćama (najvećim dijelom mononezasićenim i polinezasićenim mastima) koje pomažu sniziti loš kolesterol te na taj način smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara. Osim toga, regeneriraju stanice i čuvaju zdravlje mozga.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video