Vijesti / Vino i hrana

hrvatski kuharski kup

DODJELA KUHAČA Dario Špehar iz Plitvičkih jezera najbolji, na drugom mjestu Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Boutique Hotela

DODJELA KUHAČA Dario Špehar iz Plitvičkih jezera najbolji, na drugom mjestu Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Boutique Hotela
Hrvatski kuharski savez

U protekloj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa kroz 5 natjecanja sudjelovalo je ukupno 21 ekipa. Ekipa se sastoji od kuhara i pomoćnika, odnosno u protekloj sezoni sudjelovalo je 42 kuhara i slastičara.

Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa u pet različitih gradova diljem Hrvatske završen je 14. ciklus ovog kulinarskog natjecanja. Tim je povodom u utorak, 10. prosinca, u restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna svečanost za 2019. godinu, a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se vrijedne nagrade i kristalne kuhače.

Tijekom 2019. godine održana su dvodnevna natjecanja u Solinu, Plitvičkim jezerima, Vinkovcima, Pregradi i Bjelovaru. Na svakom natjecanju zadatak sudionika bio je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu u 14 porcija. Zadane namirnice uvijek su uključivale i autohtonu namirnicu kraja u kojem se natjecanje odvijalo. Sva jela degustirali su uzvanici na svečanim večerama kojim pojedino natjecanje završava.

U protekloj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa kroz 5 natjecanja sudjelovalo je ukupno 21 ekipa. Ekipa se sastoji od kuhara i pomoćnika, odnosno u protekloj sezoni sudjelovalo je 42 kuhara i slastičara.

Dario Špehar i njegov pomoćnik Igor Jularić predstavljali su Hotel Plitvice i Hotel Jezero iz Plitvičkih jezera te su ove sezone ponovno najviše puta oduševili stručni ocjenjivački sud Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza. Nakon pet kola osvojili su najviše bodova iz sve tri  kategorije te im je zasluženo pripala najvrjednija kristalna kuhača i obrana prošlogodišnjeg naslova.

Drugo mjesto osvojili su Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Butique Hotela u Varaždinu dok je treće mjesto pripalo još jednim Varaždincima, Marinu Samboleku i Dariu Rodešu iz Hotela Turist. Kristalne kuhače dodijelili su predsjednik HKS-a, Damir Crleni, Podravkim promotor kulinarstva Dražen Đurišević te direktor prodaje GASTRO, Dukat, Dubravko Maleš.

- Htio bih se zahvaliti svome kolegi i pomoćniku Igoru Julariću, svojim poslodavcima na razumijevanju, organizatorima natjecanja, sponzorima koji nas uvijek prate i svim kolegama koji su sudjelovali u ovome Kupu. Drago mi je da imamo ovakvu priliku da se educiramo o novim trendovima i autohtonim namirnicama koje koristimo na pojedinim natjecanjima. Na natjecanjima izmjenjujemo i stečena znanja što nam koristi u svakodnevnom radu jer gastronomija se mijenja velikom brzinom, a natjecanja Kupa nam pomažu da ostanemo u korak s tim promjenama - zaključio je Špehar.

Svečanost je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je najavio i odlazak 30 kuhara i slastičara na Kulinarsku olimpijadu koja će se održati u veljači 2020. godine u Njemačkoj.

- Lokalnu tradiciju koja se kroz natjecanja Kupa njeguje, autohtona jela i namirnice vrlo je važno sačuvati i isticati, a taj zadatak ostaje i mladim kuharima koji se natječu na ovom natjecanju. U ovome se Kupu steknu brojna iskustva, znanja i vještine te je većina hrvatskih predstavnika koja se priprema za Olimpijadu svoje natjecateljsko iskustvo skupljala upravo na ovom natjecanju - istaknuo je Crleni.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video