u veljači 2020. godine
KULINARSKA OLIMPIJADA U tijeku pripreme za najveće međunarodno natjecanje na svijetu - evo tko je u timu Varaždinske županije
Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od tridesetak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama.
Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih sposobnosti.
Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na posljednja 3 izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim kategorijama.
Na Kulinarskoj olimpijadi koja će se po prvi puta odvijati u sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu u veljači 2020. godine, predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta.
Sajam i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja.
Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom.
Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od tridesetak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama.
Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim kategorijama, 'Restoran nacija' i 'Chefs table', ali imat ćemo natjecatelje i u individualnim kategorijama 'Kulinarska umjetnost', 'Slastičarska umjetnost', 'Carving' i 'Live carving' te će se predstvaljati i Regionalni tim Varaždinske županije te Catering tim 'Chef.hr'.
U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, od početka 2019. godine timovi su se u nekoliko navrata sastajali te osmišljavali i pripremali menije kojim će se predstavljati.
Posljednje takvo okupljanje bilo je 18. prosinca u GEMMA-inom trening centru gdje se testirao menu u sedam sljedova za kategoriju 'Chefs table'.
Treningu Nacionalnog tima prisustvovali su i članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza koji su pratili rad ekipe i kušali pripremljena jela te sugerirali nekoliko promjena za unapređenje menija.
- Prostor za napredak uvijek postoji. Iako smo zadovoljni
viđenim, ekipi smo dali nekoliko povratnih informacija vezanih na
okuse i serviranje pojedinih jela koja su prihvaćena. Pred nama
je još nekoliko ovakvih testiranja te vjerujem da će za
Olimpijadu biti u potpunosti spremni - istaknuo je
predsjednik HKS-a, Damir Crleni.
Do puta na Kulinarsku olimpijadu, očekuje ih još nekoliko javnih
treninga kojima će testirati i menu i u drugoj kategoriji
'Restoran nacija' te tako dati priliku da i hrvatski građani
kušaju vrhunske specijalitete po vrlo pristupačnim cijenama.
Hrvatski kuhari i slastičari koji će sudjelovati na Kulinarskoj olimpijadi 2020. su:
IZBORNIK REPREZENTACIJE: Marinko Jurešić, Plava laguna d.d.
HRVATSKI NACIONALNI SENIORSKI TIM
ZLATKO NOVAK, kapetan - Restoran Bedem, Varaždin
NIKOLINA LONČAR - Hotel Zlatan, Koprivnica
ANA-MARIA STANKOVIĆ - Hotel Waldinger, Osijek
MARKO MARTINAC - Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar
MARIN SAMBOLEK - Hotel Turist, Varaždin
SANJA GRAHEK BURŠIĆ (slastičar) - Hotel Rubin, Valamar Riviera d.d.,
Pomoćnici:
MARELA HUDOLETNJAK (slastičar) - Hotel The Westin Zagreb
MARIJA BOŠNJAK - Srednja strukovna škola Vinkovci
KLAUDIO MRKIĆ - Restoran Il Padrino, Zadar
KARLO ŠTORGA - Gospodarska škola Varaždin
INDIVIDUALNI NATJECATELJI
ANTE OJDANIĆ - Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije
SANDRA JADEK - Udruga kuhara grada Orahovice
IVAN ĐUKIĆ - Restoran Lipov hlad, Osijek
DRAŽEN ŠAFAR - Udruga kuhara grada Orahovice
DINKO TOMAŠIĆ - Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom d.d.
LOVRO STANČIN - Hotel Turist, Varaždin
REGIONALNI TIM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
IVAN TOMAS, kapetan Restoran Fontana Crnković, Varaždin
VANJA ORBAN - Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar d.d.
DARIO RODEŠ - Hotel Turist, Varaždin
AMOS NOVAK - Hotel Turist, Varaždin
KATARINA FILIPAŠIĆ - Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Pomoćnici:
LORENA ŠOŠ - Hotel Turist Varaždin
NIKOLINA BUTKO - Hotel Trakoščan,Trakoščan
VALENTINA ŠIMUNEK - Hotel Minerva, Varaždinske Toplice
CATERING TIM 'CHEF.HR'
ERICH GLAVICA, kapetan - Chef Agent
ANTONIO BUKVIĆ - Chef Agent
ARMIN MURATOVIĆ - Chef Agent
VEDRAN BLAŽEVIĆ - Catering Majetić, Zagreb
Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza.
Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva.
Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, kreativno izražavanje natjecatelja koji nemaju tu priliku u svakodnevnom radu, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva.
Najnovije
-
Izgradnja rutine odlaska na spavanje je temelj dobrog sna.
-
Bez struje na datum 24. travnja 2024. godine...
-
Varteks je uzeo tri nova boda u dvoboju protiv vrlo dobrog Međimurja te se sada nalazi na trećem mjestu tablice.
-
Nogometni klub Varaždin porazio je Rudeš s 2:0 u ponedjeljak te se posve primaknuo sredini ljestvice.
-
Kako je bilo na otvorenju, pogledajte u našoj fotogaleriji.
Reci što misliš!