Vijesti / Vino i hrana

u veljači 2020. godine

KULINARSKA OLIMPIJADA U tijeku pripreme za najveće međunarodno natjecanje na svijetu - evo tko je u timu Varaždinske županije

KULINARSKA OLIMPIJADA U tijeku pripreme za najveće međunarodno natjecanje na svijetu - evo tko je u timu Varaždinske županije
Hrvatski kuharski savez

Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od tridesetak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama.

Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih sposobnosti.

Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na posljednja 3 izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim kategorijama.

Na Kulinarskoj olimpijadi koja će se po prvi puta odvijati u sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu u veljači 2020. godine, predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta.

Sajam i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja.

Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom.

Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od tridesetak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama.

Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim kategorijama, 'Restoran nacija' i 'Chefs table', ali imat ćemo natjecatelje i u individualnim kategorijama 'Kulinarska umjetnost', 'Slastičarska umjetnost', 'Carving' i 'Live carving' te će se predstvaljati i Regionalni tim Varaždinske županije te Catering tim 'Chef.hr'.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, od početka 2019. godine timovi su se u nekoliko navrata sastajali te osmišljavali i pripremali menije kojim će se predstavljati.

Posljednje takvo okupljanje bilo je 18. prosinca u GEMMA-inom trening centru gdje se testirao menu u sedam sljedova za kategoriju 'Chefs table'.

Treningu Nacionalnog tima prisustvovali su i članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza koji su pratili rad ekipe i kušali pripremljena jela te sugerirali nekoliko promjena za unapređenje menija.

- Prostor za napredak uvijek postoji. Iako smo zadovoljni viđenim, ekipi smo dali nekoliko povratnih informacija vezanih na okuse i serviranje pojedinih jela koja su prihvaćena. Pred nama je još nekoliko ovakvih testiranja te vjerujem da će za Olimpijadu biti u potpunosti spremni -  istaknuo je predsjednik HKS-a, Damir Crleni.
     
Do puta na Kulinarsku olimpijadu, očekuje ih još nekoliko javnih treninga kojima će testirati i menu i u drugoj kategoriji 'Restoran nacija' te tako dati priliku da i hrvatski građani kušaju vrhunske specijalitete po vrlo pristupačnim cijenama.

Hrvatski kuhari i slastičari koji će sudjelovati na Kulinarskoj olimpijadi 2020. su:

IZBORNIK REPREZENTACIJE: Marinko Jurešić, Plava laguna d.d.

HRVATSKI NACIONALNI SENIORSKI TIM  

ZLATKO NOVAK, kapetan - Restoran Bedem, Varaždin

NIKOLINA LONČAR - Hotel Zlatan, Koprivnica

ANA-MARIA STANKOVIĆ - Hotel Waldinger, Osijek

MARKO MARTINAC - Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar

MARIN SAMBOLEK - Hotel Turist, Varaždin

SANJA GRAHEK BURŠIĆ (slastičar) - Hotel Rubin, Valamar Riviera d.d.,

Pomoćnici:     

MARELA HUDOLETNJAK (slastičar) - Hotel The Westin Zagreb

MARIJA BOŠNJAK - Srednja strukovna škola Vinkovci

KLAUDIO MRKIĆ - Restoran Il Padrino, Zadar

KARLO ŠTORGA - Gospodarska škola Varaždin

INDIVIDUALNI NATJECATELJI

ANTE OJDANIĆ -  Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije

SANDRA JADEK - Udruga kuhara grada Orahovice

IVAN ĐUKIĆ - Restoran Lipov hlad, Osijek

DRAŽEN ŠAFAR - Udruga kuhara grada Orahovice

DINKO TOMAŠIĆ - Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom d.d.

LOVRO STANČIN - Hotel Turist, Varaždin

REGIONALNI TIM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

IVAN TOMAS, kapetan Restoran Fontana Crnković, Varaždin

VANJA ORBAN - Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar d.d.

DARIO RODEŠ - Hotel Turist, Varaždin

AMOS NOVAK - Hotel Turist, Varaždin

KATARINA FILIPAŠIĆ - Hotel Minerva Varaždinske Toplice

Pomoćnici:

LORENA ŠOŠ - Hotel Turist Varaždin

NIKOLINA BUTKO - Hotel Trakoščan,Trakoščan

VALENTINA ŠIMUNEK - Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

CATERING TIM 'CHEF.HR'

ERICH GLAVICA, kapetan - Chef Agent 

ANTONIO BUKVIĆ - Chef Agent 

ARMIN MURATOVIĆ - Chef Agent

VEDRAN BLAŽEVIĆ - Catering Majetić, Zagreb 

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza.

Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva.

Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, kreativno izražavanje natjecatelja koji nemaju tu priliku u svakodnevnom radu, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video