Vijesti / Vino i hrana

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

RECEPT Pripremite ukusnu vegansku sarmu!

RECEPT Pripremite ukusnu vegansku sarmu!
Kiwi kozmetika

Već godinama pripremamo samo vegansku varijantu ovog jela jer je za razliku od mesne varijante mnogo laganija i mogu ju jesti do iznemoglosti.

Sarma je jedno od mojih omiljenih jela uz punjenu papriku. Nažalost, za razliku od punjene paprike ili pak kiselog zelja, rijetko ju spremam i rijetko se nalazi na mom tanjuru. Točnije, jednom godišnje baš u vrijeme Božića i Nove godine.

Ovo jelo me vraća u djetinjstvo i bezbrižne dane izležavanja po kući. Sarma se podgrijava danima i što više vrijeme prolazi to je bolja, barem meni. Već godinama pripremamo samo vegansku varijantu ovog jela jer je za razliku od mesne varijante mnogo laganija i mogu ju jesti do iznemoglosti.

Dobro je znati, da je kiselo zelje veoma zdravo. Bogati je izvor vitamina C i prebiotika. Odlično je za naš probavni sustav i podizanje općeg imuniteta tijela. Zato kreni motati sarme jer su prave riznice zdravlja, a i super je zabavno s djecom raditi sarmice i usput pričati šaljive priče.

Danas mi je dijete prilikom motanja sarme reklo da želi slušati onu pjesmu gdje djecu pretvaraju u kobasice. Pitala me: 'Mama zašto od djece rade kobasice?' Riječ je o pjesmi Pink Floyda Another Brick in the Wall. Dijete ima pet godina pa nisam znala točno kako da joj objasnim i rekla sam budem joj objasnila kad bude malo veća, ali je Gita tvrdoglavo inzistirala da joj objasnim. Ruke su joj bile prljave od motanja sarme, a već je u ruci imala kist i spremne boje da krene raditi novu sliku. Tad sam joj rekla da je pjesma Pink Floyda metafora.

Vidiš Gita, nastavila sam, u školi ćeš morati nastaviti motati sarme iako se tebi sad baš jako jako crta. U školi ćeš morati motati sarme iako ti to uopće ne leži. Morat ćeš motati sarme iako ti slikanje mnogo bolje ide. Morat ćeš naučiti majstorski motati sarme ako želiš biti uspješna u školskom sustavu.

Shvaćaš, Gita? Školstvo ima kalupe, današnje školstvo oblikuje djecu po kalupima i određenim formama. Onako kako si ti meni rekla da ti složim jaje u obliku srca, stavila sam ga u kalup, ali jaje se ipak svojeglavo raširilo po tavi i nje se dalo ukalupiti. Tako i ti Gita moja motaj malo sarme, ali uvijek slijedi svoje srce i radi ono što voliš i ne moraš se bojati, nećeš postati kobasica. Postoje ljudi koji nisu stvoreni da budu u kalupu, ljudi koji stvaraju svoje vlastite oblike.

Nemoj se bojati biti jedinstven, potpuno svoj i slobodan, raširi svoja krila i leti, leti, leti.

Želim ti da se usudiš biti ono što želiš. Želim ti slobodu. Želim ti da se usudiš živjeti svoje snove i slijediti ih dokraja. Želim ti sretnu i uspješnu Novu godinu!

Veganska sarma

Sastojci:

1 glava kiselog zelja

2 paketa mljevenog tofu- a (400 g)

2 veća luka

1 šalica riže

2 češnja češnjaka

1 šalica bijelog vina

2 žlice pirovog brašna

4-5 lista lovora

Prstohvat : cimeta, klinčića, kumina

Bijela i smeđa gorušica

Dimljena sol

Dimljena paprika

Sol biber

Povrtni temeljac

1 žlica mljevenog lana

Postupak:

1. Očisti i nasjeckaj luk i češnjak na sitne kocikice.

2. Stavi kuhati rižu, ne moraš dokraja, na pola nek se skuha.

3. Odvoji listove zelja od glavice i odreži tvrde dijelove. Probaj zelje, ako je jako kiselo ga malo isperi.

4. Proprži luk dok ne bude staklast, dodaj i češnjak. Pola ostavi u posudi, a pola dodaj u smjesu za punjene sarmi.

5. U šalici pomiješaj 1 žlicu mljevenog lana i 3 žlice vode.

6. Izmrvi mljeveni tofu i dodaj mu preprženi luk i češnjak, prstohvat cimeta, klinčića, dimljenu sol, dimljenu papriku, sol i biber, na pola kuhanu rižu, te lan i vodu.

7. Motaj sarmice.

8. Preostale listove i zelje nareži na sitne trakice.

9. Na laganoj vatri luku dodaj sjemenke gorušice, lovorov list, malo kumina, dimljenu papriku i 1-2 žlice pirovog brašna.

10. Dodaj narezano zelje promiješaj i sve zalij šalicom vina. Pojačaj vatru i par minuta kuhaj dok vino ne ispari.

11. Pola količine zelja izvadi van, na preostalo zelje stavi smotane sarme. Prekrij ostatkom narezanog zelja.

12. Sve zalij povrtnim temeljcem dok ne prekriješ sarme.

13. Kuhaj 2 sata.

14. Posluži uz pire od krumira, batata i pire od prosa.

15. Uživaj u sarmi nekoliko dana zaredom.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!