Vijesti / Vino i hrana

promocija

PRVA TAKVA KUHARICA U Domitrovcu predstavljena knjiga recepata 'Zelje na veselje'

PRVA TAKVA KUHARICA U Domitrovcu predstavljena knjiga recepata 'Zelje na veselje'
Varaždinska županija

Riječ je o prvoj takvoj kuharici isključivo posvećenoj Varaždinskom zelju gdje se nalazi ukupno pedesetak recepata u kojima je Varaždinsko zelje jedan od temeljnih sastojaka.

U Etno kući u Domitrovcu u Općini Vidovec predstavljena je knjiga recepata 'Zelje na veselje' autorice Mirjane Habek, stručne učiteljice kuharstva u Gospodarskoj školi i Marije Cafuk, čuvarice sjemena čuvane sorte varaždinskog kupusa. 

U Domitrovcu predstavljena knjiga recepata 'Zelje na veselje'

Riječ je o prvoj takvoj kuharici isključivo posvećenoj Varaždinskom zelju gdje se nalazi ukupno pedesetak recepata u kojima je Varaždinsko zelje jedan od temeljnih sastojaka.

Knjigu su osim spomenutih autorica predstavili i savjetnica župana te predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević, glavni urednik knjige Kristijan Skočibušić te načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, a promociji su prisustvovali i župan Radimir Čačić, zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te niz drugih gostiju.

- S ovom kuharicom smo zaokružili cjelinu, od sjemena do finalnog proizvoda kojeg u konačnici pojedemo. Uz recepte u kuharici se mogu pronaći i podaci o uzgoju varaždinskog zelja. Moja majka koja ima 93 godine još uvijek kuha i to po vidovečkoj recepturi te sam većinu recepata uzela baš od nje - rekla je Marija Cafuk dok se Mirjana Habek zahvalila Županiji na podršci.

Glavni urednik knjige Kristijan Skočibušić naglasio je važnost ovakvih knjiga te je istaknuo kako je želja se potaknu ljudi da što više koriste zelje u prehrani, kao namirnicu koja ima visoku vrijednost.

- Želimo da se zelje što više koristi i reklamira u ugostiteljskim objektima. Upravo su recepti izdani u knjizi svojevrsni poticaj koji će mnogim obiteljima i njihovim prijateljima donijeti kreativnost i zeljarsko veselje u kuhinju te radost na tanjuru - rekao je Skočibušić.

Predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević naznačila je kako Varaždinska županija zadnjih godina ulaže puno u poticanje i promoviranje svega najboljeg iz naše Županije.

- Poseban naglasak stavljamo na gastronomiju i namirnice, a naravno da je zvijezda varaždinsko zelje koje ima oznaku europske izvornosti. Cilj ove kuharice je da se promovira varaždinsko zelje kao jedan od najvažnijih županijskih brendova. Stoga smo i financirali izdavanje same kuharice. Nedavno je čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog tržišta, onog zagrebačkog  proglasilo varaždinsko zelje najboljim zeljem, onda slijedi ogulinsko, pa ličko i ostala zelja  - rekla je Natalija Martinčević i dodala kako zelje stoga i zaslužuje imati svoju kuharicu. 

Zadovoljstvo knjigom iskazao je i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naznačivši pritom kako nakon 'Tradicijske kuharice' promovirane prije petnaestak dana, cijela Županija dobiva još jednu vrijednu i korisnu knjigu koja je puna priča o Varaždinskom zelju.

Promociju je svojim nastupom upotpunio KUD Vidovec, a svi prisutni uživali su i u degustaciji jela od zelja i buče.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video