Vijesti / Vino i hrana

TKO BI REKAO

Jeste li znali da avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem

Jeste li znali da avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem
Ilustracija

Za odabrati dobar avokado potrebna je prava vještina, ali još je teže držati ga svježim.

Avokado je namirnica koja je postala jako popularna, i zbog toga što je dobra za srce i zbog toga što se od nje može napraviti guacamole, umak ili dip koji odgovara uz razna jela. No, jeste li znali da avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem?

Prva pomisao je da je to sigurno zbog ozljeda, koje su potaknule nastanak naziva avokado ruka, gdje ljudi koriste noževe kako bi izvadili košticu iz avokada, ali je promaše i umjesto toga se ubodu u ruku.

Iako je to dobar razlog zašto biste trebali paziti na nož za vrijeme rezanja, postoji i drugi razlog, piše mashed.com. Nakon rezanja, kao i većina voća, avokado potamnjuje zbog enzima koji sadrži u sebi koji u kontaktu s kisikom mijenja boju. Korištenje određenih metalnih noževa, poput onih od bakra ili željeza, ubrzava taj proces zbog kemijske reakcije koju metali imaju s avokadom.

S druge strane, keramički noževi nemaju reakciju s avokadom te on ostaje duže svjež. Možete koristiti i plastične noževe. Avokado s njima reagira, ali puno sporije nego s metalnim noževima. Stoga, za duže svježi avokado najsigurniji su vam plastični i keramički noževi.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!