Vijesti / Vino i hrana

PRESTIŽNO NATJECANJE

KULINARSKA OLIMPIJADA Varaždinski kuhari vratili se s medaljama iz Njemačke

KULINARSKA OLIMPIJADA Varaždinski kuhari vratili se s medaljama iz Njemačke
Hrvatski kuharski savez

Hrvatski predstavnici su opet zablistali među mnoštvom natjecatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta...

Iza hrvatskih kuhara je četvrto predstavljanje na Kulinarskoj Olimpijadi, najvećem i najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju, na kojemu se ove godine predstavilo preko trideset hrvatskih kuhara i slastičara u različitim natjecateljskim kategorijama.

Hrvatski predstavnici su opet zablistali među mnoštvom natjecatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta te se ponosno vraćaju kući s osvojene dvije timske i šest individualnih brončanih te četiri individualne srebrne medalje.

Hrvatski natjecatelji su se u proteklih godinu dana kroz desetke okupljanja i treninga pripremali kako bi na ovoj najvećoj kulinarskoj pozornici predstavili hrvatsku gastronomiju.

Posebno smo se trudili dati naglasak na autohtone hrvatske namirnice te smo uspješno promovirali Hrvatsku kao gastronomsku destinaciju na našem najemitivnijem tržištu i odaslali najbolju pozivnicu prema potencijalnim turistima.  

Vrijedi istaknuti kako se Nacionalni tim predstavio u dvije najprestižnije kategorije natjecanja: 'Restoran nacija' gdje je pripremom svečanog menija od 3 slijeda u 6 sati za 110 osoba osvojio brončanu medalju te 'Chefs table' gdje je za pripremu 7 slijedova jela za 12 osoba u 5 sati osvojio diplomu. 

Srebrnom medaljom okitio se Ivan Đukić natjecanjem u individualnoj kategoriji Kulinarska artistika - clasic Thai style carving, dok je u istoj kategoriji Dražen Šafar osvojio diplomu. Ivan Đukić također je osvojio i brončanu medalju u kategoriji Kulinarska artistika - carving uživo.

Aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, Sandra Jadek, briljirala je u individualnoj slastičarskoj kategoriji te je kući ponijela srebrnu medalju.

Regionalni tim Varaždinske županije svoja je znanja i vještine predstavio u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger fooda, hladne plate, 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te je za isti osvojio brončanu medalju.

Srebrnu medalju osvojio je Dinko Tomašić, mlada nada hrvatskog kulinarstva, za nastup u individualnoj kulinarskoj kategoriji. U istoj kategoriji broncu su osvojili Lovro Stančin, najmlađi hrvatski predstavnik, Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić. Antonio i Tomislav broncu su ponijeli i u kulinarskoj artistici, a u toj kategoriji srebrom se okitio Erich Glavica. Tim 'Chef.hr' predstavio se u kategoriji cateringa te je za svoj nastup primio diplomu.

Ovogodišnja Kulinarska olimpijada po prvi je puta održana u Stuttgartu, u razdoblju od 14. do 19. veljače u sklopu sajma Intergastra, te je ujedno najveća i najuspješnija Olimpijada od svog prvog izdanja davne 1900. godine.

Na Olimpijadi je sudjelovalo preko 2500 kuhara i slastičara iz preko 70-ak zemalja svijeta, a njihov je rad u živo pratilo preko 100000 posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i vezani gastro sajam koji se paralelno odvijao u 10 paviljona.

Nezahvalan zadatak ocjenjivanja pripao je proslavljenim svjetskim kuharima i slastičarima koji su morali kušati i ocijeniti desetak tisuća radova. Najboljima su proglasili Norvešku te je ona novi Olimpijski pobjednik u kategoriji Nacionalnih timova, dok je Švedska imala najbolju juniorsku ekipu. 

Kulinarska olimpijada, baš kao i one sportske, održava se svake 4 godine i iziskuje velika odricanja, duge i naporne pripreme i svaki član ekspedicije dao je maksimum kako bi sebe i Hrvatsku predstavio u najboljem mogućem svijetlu.

Nije bilo lako, ali je vrijedilo, jer hrvatski kuhari i slastičari su uz osvojenje medalje, kućama ponijeli i nova znanja i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s ponajboljim svjetskim kuharima te se motivirani za daljnji rad u struci.

Novostečena znanja primjenjivat će i u svojim objektima te prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske akademije te tako podizati kvalitetu ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video