Vijesti / Vino i hrana

začin iz maroka

Konzumirate li šafran? Novo istraživanje kaže da ga već danas trebate ubaciti u prehranu

Konzumirate li šafran? Novo istraživanje kaže da ga već danas trebate ubaciti u prehranu
Ilustracija

Imate problema sa spavanjem? Doza šafrana, ovog začina koji dolazi iz Maroka i Indijske kuhinje, će vam pomoći.

Konzumiranje šafrana popravlja kvalitetu sna kod odraslih ljudi koji se već dugo bore za jednu dobro prospavanu noć, kaže novo istraživanje koje prenosi Metro.co.uk. 

Ipak, istraživači su koristili affron, koncentrirani ekstrakt u količini od 14mg. Treba imati na umu da je on jeftiniji od pravog začina šafrana koji možete pronaći u supermarketu. 

U istraživanju su sudjelovali volonteri koji nisu nikada liječili depresiji, bili su fizički zdravi i nisu koristili nikakve lijekove u posljednja 4 tjedna (osim kontracepcijskih pilula). Prijavili su da imaju probleme sa spavanjem, a doza od 14mg dva puta dnevno, punih 28 dana popravila je san, a prvi pomaci vidjeli su se već u prvih tjedan dana.

Autor istraživanja dr. Adrian Lopresti rekoa je: 'Naše prethodno istraživanje pokazalo je da je šafran djelovao odlično uz antidepresive koje su koristili sudionici, a sada smo željeli isto isprobati na potpuno zdravim ljudima koji ne koriste nikakve lijekove. Pokazalo se da i na njihov san šafran djeluje pozitivno.'

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!