Vijesti / Vino i hrana

MLADO VINO

FOTO U Vinici otvorena 20. jubilarna izložba vina 'Vinea', okupio se velik broj posjetitelja

FOTO U Vinici otvorena 20. jubilarna izložba vina 'Vinea', okupio se velik broj posjetitelja
Općina Vinica

Izložba je otvorena ispijanjem zdravice, a nastavljena je degustacijom nagrađenih uzoraka uz dobru zabavu.

Mnogobrojni vinogradari okupili su se ove subotu na otvorenju  jubilarne 20. Izložbe vina VINEA 2020  u Vinici.Ovogodišnja izložba održana je pod  pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta,  u organizaciji  udruge vinogradara 'VINEA' Vinica i Općine Vinica.

Izložbu je posjetio i velik broj uvaženih gostiju među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alan Runac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo , financije i europske poslove, ujedno i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, zamjenica načelnika  i ravnateljica OŠ Vinica Mirjana Jambriško, vinički župnik Valent Posavec, ravnateljica SŠ 'Arboretum Opeka' Rajka Tršinski te načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora i sl. 

Nakon uvodnog pozdrava gostiju, predsjednik Udruge Stjepan Kovačić, zahvalio je svim ovogodišnjim izlagačima, kao i mnogobrojnim sponzorima koji su omogućili da se izložba održi. 

- Vinogradari su za ovogodišnju Izložbu unatoč  rošlogodišnjoj lošoj godini, prijavili 345 uzoraka miješanih i sortnih vina, a ocjenjivački je sud za  65 uzorka  dodijelio zlatno priznanje, za  205 uzoraka srebrno, 46 uzoraka ocjenjeno je brončanom diplomom, a dodijeljena su i 3 priznanja - stoji u priopćenju.

Govoreći o zaprimljenim uzorcima vina te dodijeljenim ocjenama, predsjednica ocjenjivačkog suda Marija Kuščar naglasila je kako je nakon prošlogodišnje berbe zbog  vremenskih uvjeta za kvalitetu vina prije svega bilo potrebno znanje podrumara, a prijavljeni uzorci pokazali su da su naši vinogradari zahvaljujući radu Udruge  stekli  znanja o  sazrijevanju i čuvanju vina.

Gđa Kuščar istaknula je kako su podrumari za pojedine sorte ( bijeli pinot, sauvignon, zeleni silvanac, muškat ) uspjeli razviti i održati punu aromu, a što je vidljivo i broju dodijeljenih zlatnih odličja. 

U ime suorganizatora i pokrovitelja Izložbe, prisutne je pozdravio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. U svom pozdravnom govoru posebno je naglasio kako je vinogradarstvo, unatoč mukotrpnom radu u vinogradu, pogotovo na našem području , vrlo zahtjevna grana poljoprivrede, a zbog niza različitih okolnosti, vina s našeg područja koja su nekad bila cijenjena po europskim dvorovima, danas nisu konkurentna te ne postižu na tržištu odgovarajuću cijenu.

Upravo iz tog razloga, Općina Vinica će i nadalje unatoč krizi poticati i subvencionirati  vinogradarstvo te tako barem malo pripomoći da 'vinički bregi' ne budu zapušteni već da i dalje ostanu prepoznatljivi po vinogradarstvu.

U ime Varaždinske županije koja od samog početka Izložbe potpomaže organizaciju  prisutnima se obratio Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije. 

Naglasio je kako  je trud vinogradara okupljenih u Udruzi mjerljiv upravo  po organizaciji već 20. Izložbe. Također je najavio aktivnosti Varaždinske županije  po pitanju stvaranja brenda vina i uspostave područja županije  kao vinske destinacije.
Prisutne je pozdravio i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, i sam vinogradar i član udruge VINEA.

Prigodnim govorom i čestitkama članovima udruge na organiziranju 20. Izložbe,  obratio se i  državni tajnik u Ministarstvo poljoprivrede Zdravko Tušek  naglasivši kako se u Vinici već osjeća kao kod kuće.

Ujedno je iskoristi prilku kako bi informirao sve prisutne o novim mjerama koje Ministarstvo poljoprivrede namjenjuje poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja, osobito iz Vinske omotnice za 2020. godinu. 

 

U prigodnom su programu sudjelovale članice  ŽVS „Leluja“ te učenici Osnovne škole Vinica Klara Domjanić, Ivana Radić, Filip Novoselec, Viktorija Martinjak, Lucija Bek i Dea Majhen pod vodstvom svojih učiteljica Marijane Pajtak i Nade Sikirica Sagradžija, a prisutne je oduševio i mali harmonikaš Jaka Čeh iz slovenske  prijateljske općine Sv. Andraž.

Izložba je otvorena ispijanjem zdravice svih gostiju, a nastavljena je degustacijom nagrađenih uzoraka uz dobru zabavu. U sklopu Izložbe mogao se razgledati štand sa rukotvorinama Veziljske sekcije 'Fijolica', članova učeničke zadruge 'Vrčeki' te učenika  SŠ 'Arboretum Opeka'.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video