Vijesti / Vino i hrana

ISPROBAJTE

Kako napraviti vlastiti domaći kvasac i što vam je sve potrebno

Kako napraviti vlastiti domaći kvasac i što vam je sve potrebno
Ilustracija

Ostanak doma idealno je vrijeme da se iskušate u novim stvarima, a možete napraviti i vlastiti kvasac.

Današnje vrijeme kada liječnici i stručnjaci preporučuju ostanak doma, idealno je vrijeme za isprobavanje novih stvari. Ako ste tijekom ovih dana planirali raditi svoj domaći kruh, ali niste stigli kupiti kvasac u cijeloj toj histeriji kupovanja, možda je vrijeme da probate napraviti vlastiti, domaći kvasac.  Kvasac je kiselo, rijetko tijesto koje se ‘uzgaja’ u staklenci, a on je ključan za pečenje kruha jer potiče prirodnu fermentaciju tijesta. Kako biste napravili svoj domaći kvasac, donosimo vam tri jednostavna recepta. Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:  Kvasac od voća Potrebni su vam jedna jabuka, 750 grama oštrog brašna i 520 mililitara vode. Prvo jabuku prepolovite na pola, izvadite njenu jezgru te naribajte u jednu posudu. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350 mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u staklenku. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojavit će se mjehurići. Potrebno je pola smjese baciti, a drugu polovicu u zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Smjesu zatim dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac spreman je za upotrebu. Za savršen kruh potrebno vam je 250 grama kvasca, a ostatak smjese se nastavi održavati dodavanjem brašna i vode potrebnih da smjesa bude rijetka. Kvasac od žitarica Prvi dan umiješajte 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smjesu. Drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 mililitara vode te još dva puta tijekom dana dobro promiješajte smjesu. Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 mililitara vode te tijekom dana promiješajte još dva do tri puta. Četvrti dan maknite polovicu smjese te ponovite postupak od trećeg dana te tako napravite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš je kvasac gotov i spreman za upotrebu Kvasac od krumpira Skuhajte jedan krumpir u komadićima dok se ne skuha temeljito. Iscijedite ga, ali sačuvajte vodu od njegova kuhanja. Krumpir umiješajte s jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera.  Ostavite da se smjesa ohladi te zatim dodajte jednu četvrtinu vode od kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da fermentira.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/kako-napravi-vlastiti-domaci-kvasac-i-sto-vam-je-sve-potrebno-1386665 - www.vecernji.hr

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video