Vijesti / Vino i hrana

super savjet

Kuhari otkrivaju: Većina ljudi kod kuhanja jaja radi ovu grešku

Kuhari otkrivaju: Većina ljudi kod kuhanja jaja radi ovu grešku
Ilustracija

Omlet, kajgana, jaja na oko, kuhana jaja... Jaja su vrlo svestrana namirnica, ali kod kuhanih jaja većina ljudi radi jednu grešku.

Jaja su vrlo svestrana namirnica, mogu biti brz i ukusan doručak ili se koristiti u kompliciranijim jelima. Od tvrdo kuhanih jaja pa sve do omleta, postoje razna jela od jaja odlična za svaku priliku, prenosi mirror.co.uk.

Jedna od najlakših metoda njihove pripreme je kuhanje jaja jer zahtijeva samo vruću vodu, ali većina ljudi radi jednu grešku kod njihove pripreme. Stručnjaci otkrivaju da kod kuhanja jaja većina ljudi radi istu grešku, a to je temperatura vode. Naime, jaje se ne treba previše zagrijati. Stavljanjem jaja u vruću vodu, odmah se skuha bjelanjak blizu ljuske, ali za kuhanje žumanjaka treba puno više vremena.

Treba ciljati na to da se svaki dio jajeta ravnomjerno kuha pa profesionalci predlažu dvije metode. Prva je da prije kuhanja stavite jaja u hladnu vodu, kako biste spriječili pucanje ljuske, te zatim lagano stavite u toplu vodu, a zatim ostavite jaja u umjereno zagrijanoj vodi. Jaja će se skuhati jednako brzo kao i u kipućoj vodi, ali bit će boljeg okusa.

Druga metoda je da jaja stavite u hladnu vodu u jednu posudu te je krenete zagrijavati na vatri. Čim voda krene kipjeti, izvadite ih i jaja su gotova!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video