Vijesti / Vino i hrana

PRATITE PROMJENE

Koliko dugo češnjak stvarno može trajati i kako znati kada se pokvario?

Koliko dugo češnjak stvarno može trajati i kako znati kada se pokvario?
Ilustracija

Prvo je važno znati da je češnjak koji kupujete u dućanu sušeni češnjak, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od vlage...

Postoji jedna namirnica koja se nalazi u gotovo svakom kućanstvu i često se koristi u kuhinji, bez obzira na sezonu ili godišnje doba, a to je češnjak. No, znate li koliko ga zapravo dugo možete držati, a da se ne pokvari te kako ga pohraniti da biste produžili njegov vijek trajanja?

Na ova pitanja za portal Mind&Body: Green odgovorila je stručnjakinja za hranu Wen-Jay Ying.

Prvo je važno znati da je češnjak koji kupujete u dućanu sušeni češnjak, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od oštećenja od vlage.

- Sušeni češnjak trajat će pet do šest mjeseci, ako se pravilno skladišti - objašnjava Ying. Zahvaljujući ljusci češnjaka, on se sam održava i čuva unutrašnjost pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje. 

- Najbolji način skladištenja češnjaka je da ga čuvate cijelog, bez ljuštenja ili odvajanja češnjeva. Kad odvojite češanj od ostatka češnjaka, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana - tvrdi. 

Kao što znamo, vlaga je neprijatelj češnjaka. Za pohranu je potrebno suho i hladno mjesto.

- Češnjak držim u dijelu hladnjaka gdje je manja vlaga. Ako vidim kondenzaciju u hladnjaku, obavezno ga obrišem suhim papirnatim ručnikom - otkriva Ying. Kao i drugo povrće, možete se okrenuti metodama kiseljenja ili zamrzivaču kako biste produžili vijek trajanja.

- Ako kod kuće imate veliku količinu, prije nego omekša, možete ga sačuvati tako da ga ukiselite ili zamrznete, kaže Ying.

No kako prepoznati je li se češnjak već pokvario? Postoji nekoliko pokazatelja koji sugeriraju da je češnjaku prošao vijek trajanja. Tamne mrlje i promjena boje su loše vijesti, kao i mekani, ljuskavi klinčići iz lukovice. Što je s onim zelenim klicama koji izgledaju kao da se pojavljuju niotkuda? Oni su znak da se češnjak počeo kvariti, tvrdi Ying.

Možete probati uzgojiti proklijale češćnjeve tako da ih stavite u čašu vode i pritom pazite da ih ne potopite pa ih gledajte kako rastu. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video