mljaac

Bijela čokolada slavi svoj dan: Poznato je da zapravo nije čokolada, a evo još zanimljivih činjenica

Donosimo i recept za ukusan desert koji će nestati u trenu.

Ova ukusna poslastica prvi put je na tržište došla još 1930., a
lansirala ju je tvrtka Nestlé u Švicarskoj, piše
mobile-cuisine.com

Svi ju nazivamo čokoladom jer kao i druge, i ona sadrži mješavinu
šećera, mliječnih masti i kakao maslac, ali ne sadrži i kakao, pa
zapravo nije čokolada već esencija iste.

Zanimljiva je činjenica da je u industriji hrane zakonski
određeno što se smije prodavati kao bijela čokolada. Dakle, mora
sadržavati jednu petinu kakao maslaca, 3,5 posto mliječne masti,
barem 14 posto suhe stvari iz mlijeka i ne više od 55 posto
sladila.

Europska unija napravila je jednu sitnu promjenu, pa tako u
zemljama članicama nije određena doza šećera koju bijela čokolada
mora sadržavati. Bijela čokolada nije ni blizu tamnoj po
pozitivnim učincima na zdravlje, ali ipak određenom konzumacijom
u organizam se unose tvari koje su potrebne za pravilno
funkcioniranje.

Dobra strana je ta da ne sadrži kofein kao mliječna i tamna
čokolada, pa je odlična za sve koji ga ne vole ili ne smiju
konzumirati. Sadrži dosta fosfora, kalcija i vitamina B2. 

Svjetski dan bijele čokolade, ali i prvi dan jeseni proslavite
ovim odličnim receptom za vruću čokoladu!

Sastojci koji će vam trebati su:

250 g bijele čokolade
125 ml tučenog vrhnja
750 ml mlijeka
2 žlice likera od kave ili badema
Mljeveni cimet

Priprema:

Stavite mlijeko na laganu vatru, lagano miješajte da ne zagori i
pričekajte da zavrije. Maknite ga s vatre, dodajte mu liker koji
ste odabrali i naribanu bijelu čokoladu. Dobro miješajte dok se
čokolada ne istopi. Ulijte tekućinu u ugrijanu čašu ili šalicu,
na vrh dodajte tučeno slatko vrhnje i posipajte cimet. 

Ne zaboravite da ovo možete napraviti i u malo zdravijoj verziji
koristeći biljno mlijeko i vrhnje s manje masnoće, ali i s
veganskom bijelom čokoladom – odlično za one koji ne podnose
laktozu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije