Vijesti / Vino i hrana

ZBOG JEDNOG SASTOJKA

Istraživanje pokazalo: Ljudi koji jedu čili papričice manje umiru od bolesti srca i od raka

Istraživanje pokazalo: Ljudi koji jedu čili papričice manje umiru od bolesti srca i od raka
Ilustracija

Istraživanje je uspoređivalo one koji jedu čili papričicu s onima koji rijetko ili nikad ne jedu začinjenu hranu: prva skupina ima za 26 posto manji rizik smrti od srčanih bolesti...

Prijašnja su istraživanja već pokazala da ljute čili papričice imaju protuupalni, antioksidativni i antikancerogeni učinak zbog kapsaicina, kemijskog spoja u papričici koji joj daje ljutinu.

Sada je objavljeno i novo istraživanje koje je pokazalo da ljudi koji jedu čili papričice manje umiru od bolesti srca i od raka. U njemu se analiziralo više od 4729 studija iz pet vodećih svjetskih zdravstvenih baza podataka, a provodilo se u SAD-u, Italiji, Kini i Iranu.

Cilj je bio usporediti one koji jedu čili papričicu s onima koji rijetko ili nikad ne jedu začinjenu hranu, a rezultati su pokazali da prva skupina ima za 26 posto manji rizik za smrt od srčanih bolesti i za 23 posto manji rizik za smrti od karcinoma.

Kardiolog s Instituta za srce klinike Cleveland i vodeći autor studije dr. Bo Xu objasnio je da se takvi rezultati vjerojatno mogu zahvaliti spomenutom sastojku iz papričice, kapsaicinu. Ipak, dodaje, ova studija nije tražila razloge zdravijeg života, već je samo pokušala pronaći vezu između čili papričice i zdravlja, odnosno uloga hrane u zdravlju srca. F

- Mediteranska se prehrana npr. promovira kao prehrana za zdravlje kardiovaskularnog sustava, pa me interesiralo je li neki određeni sastojak u hrani posebno koristan - rekao je dr. Xu za Yahoo.

Iz Mayo klinike se slažu o ulozi kapsaicina iz papričice, te napominju da sastojak osim zdravlju srca pomaže i jačanju imunološkog sustava, zbog čega se već neko vrijeme koristi i u mastima protiv bolova u zglobovima.

- Jedenja ljute čili papričice sigurno utječe na imunološke stanice koje pokreću aterosklerozu i srčani udar - rekla je kardiologinja iz Mayo klinike dr. DeLisa Fairweather, no ističe i kako nije sigurno o kojim se količinama, ni o kojoj točno vrsti čili paprike radi jer su ispitanici konzumirali različite vrste. 

- Za odgovor na pitanja koja je vrsta najbolja, kolike količine i učestalost, potrebno je nasumično kontrolno ispitivanje - dodaje dr. Fairweather, a za sad nije jasno je li bolje zdravlje utjecaj samo papričice ili pak učinak sveukupne prehrane.

Ipak, čili papričica ima i neke ranije dokazane dobre strane a to su činjenica da uzrokuje osjećaj sitosti i poboljšava rad metabolizma..

- Nikad ne treba podcijeniti ulogu pojedinih namirnica i prehrane općenito u zdravlju cijelog organizma - zaključio je dr. Xu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video