JESTE LI ZNALI?

Nutricionisti tvrde: Brokulu biste trebali pripremati isključivo ovom metodom

Jedno istraživanje pokazalo je i da bi bilo dobro jesti sirovu brokulu.

Brokula je jedno od najzdravijih povrća – iznimno je ljekovita,
sadrži mnoštvo antioksidansa, pomaže u zaštiti od raka, ima puno
vitamina C, jača imunitet, održava normalnu razinu tlaka… No,
to ne znači da je možete pripremati bilo kako jer nepravilnom
metodom pripreme možete uništiti sva svojstva i djelotvornost,
otkrili su znanstvenici u istraživanju na Sveučilištu Illinois.

Kuhanje u kipućoj vodi ili na visokoj temperaturi u mikrovalnoj
pećnici uništava sva dobra svojstva, pa znanstvenici preporučuju
da brokulu kuhate isključivo na pari i to četiri do pet minuta.

Kako prenosi
Daily Mail
, povrće je kuhano onda kada blago promijeni boju,
ali ne smije do kraja omekšati kako bi zadržalo vitamine i
minerale. 

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural
and Food Chemistry pokazalo je i da bi bilo dobro jesti sirovu
brokulu jer su, oni koji je tako jedu, bolje apsorbirali
sulforafan koji sadrži u usporedbi s onima koji su je jeli
kuhanu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije