Vijesti / Vino i hrana

KONZUMIRATE LI IH?

Stručnjaci otkrili sve dobre strane gljiva: Odlične su za usporavanje starenja i zaštitu od stresa

Stručnjaci otkrili sve dobre strane gljiva: Odlične su za usporavanje starenja i zaštitu od stresa
Ilustracija

Neki misle da spadaju među biljke, no DNA gljiva više nalikuje na životinjski. Ipak, po karakteristikama nisu dio biljnog ni životinjskog carstva; mogućnosti njihove primjene sve su šire iz dana u dan...

Stručnjakinja za održivi razvoj i zdravlje Laura Fisher kaže kako u zadnje vrijeme posvuda primjećuje razne vrste gljiva - nekad su se mogle vidjeti na pizzi sa sirom, a sada su gljive po tanjurima, ali i u šalicama kave, a njihova iznimna svojstva spominju stručnjaci za održivi razvoj i wellness gurua, otkrivaju moćna svojstva sadržana u carstvu gljiva.

Iako neki misle da spadaju u porodicu biljaka, DNA gljive više nalikuje na životinjski, no po karakteristikama one nisu ni biljke (nemaju ni kloroform), a očito ni životinje.

Zato ovi organizmi (koji inače mogu biti jedno i više stanični) imaju 'vlastito carstvo': pa uz biljno i životinjsko postoji i carstvo gljiva, najrasprostranjenijih organizama na Zemlji sa, kako se pretpostavlja, oko milijun i pol različitih vrsta (premda je poznato samo oko 70.000).

Zdravstvene dobrobiti gljiva

Osim što je većina jestivih gljiva i ukusna, one su i iznimno zdrave: gljive su niskokalorične, a opet pune vlaknima i bogate raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

- Sadrže poprilično dugačak popis hranjivih sastojaka, a zbog značajne količine vitamina B pomažu i u saniranju oštećenja stanica - rekao je za Real Simple nutricionist Dan Nguyen koji dodaje da su gljive odlične i kao izvor kalija, koji je pak nužan u regulaciji krvnog tlaka.

Uz to, ako su rasle na svjetlu ili ste ih nakon vađenja iz zemlje ostavili na suncu, izvrstan su izvor D vitamina D ključnog za zdravlje kostiju, srca, imunološki sustav, pa čak i raspoloženje.

Bogati okus i mesnata tekstura čini ih popularnom alternativom mesu, s tim više jer su pune proteina i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a bogate su i željezom, fosforom, kalijem i mnogim elementima u tragovima. Uz sve navedeno, gljive spadaju i u sve popularniju biljnu podskupinu takozvanih adaptogena.

Riječ je o takozvanim 'super-biljkama koje pomažu u bržem fizičkom oporavku, ali i štite od stresa. Osim toga, adaptogeni potencijalno pomažu i imunološkim funkcijama,  poremećajima raspoloženja (npr. anksioznosti), pa čak djeluju i kao stimulansi koju popravljaju tjelesnu izdržljivost.

Osušene odnosno dehidrirane gljive dugo se već koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali novi ih je interes Zapada uveo i u svijet wellnessa. Neke su tvrtke zato sušene gljive počele stavljati u sve što nude, od kave do juhe, a premda istraživanja za sad obećavaju, tek se treba dokazati koliki će im biti utjecaj na izdržljivost organizma, bolji rad mozga ili jačanje imuniteta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video