Vijesti / Vino i hrana

DA SE NE RAZVIJU BAKTERIJE

Nutricionistkinja objašnjava: Ovo su jedini sigurni načini za grijanje riže: na pari, u tavi i u mikrovalnoj

Nutricionistkinja objašnjava: Ovo su jedini sigurni načini za grijanje riže: na pari, u tavi i u mikrovalnoj
Ilustracija

Prema preporukama USDA, skuhana riža u hladnjaku može biti maksimalno tri do četiri dana, a u zamrzivaču tri do četiri mjeseca...

Nutricionistkinja Betty Gold kaže kako često online naiđe na savjete o podgrijavanju riže, iako riža ne pripada namirnicama koje bi se trebale ponovno grijati. 

- Podgrijana riža, ako se na pogrešan način podgrijava, može razviti bakteriju Bacillus cereus koja prouzročuje trovanje hranom - kaže ona, no napominje da postoje načini na koje rižu možete ugrijati, a da ostane sigurna za jelo.

Najvažnije ju je, objasnila je, odmah nakon kuhanja dobro ohladiti, jer se bakterije neće imati prilike razviti ako riža ne stoji predugo topla. 

- Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, rižu ohladite tako da je podijelite u plitke posude za hranu s poklopcem - savjetuje i napominje da nikako rižu ni drugu hranu ne ostavljate vruću dulje od sat vremena. 

Osim toga, savjetuje, skuhanu rižu uvijek čuvajte u hladnjaku, na temperaturi od 4°C stupnja ili nižoj, a ako ste je dulje od sva sata ostavili vani, bacite je.

Koliko dugo možemo čuvati skuhanu rižu? 

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), skuhana riža u hladnjaku može biti maksimalno tri do četiri dana. a u zamrzivaču tri do četiri mjeseca.

Kako sigurno ugrijati ostatke riže?

Grijanje ostataka skuhane riže u mikrovalnoj pećnici: Skinite poklopac s posude s rižom. Na svaku šalicu riže dodajte 1 do 2 žlice vode. Poklopac lagano vratite da se riža ponovo napari. Grijte u mikrovalnoj 3 do 4 minute. Poslužite odmah.

Grijanje ostataka skuhane riže na pari

Rižu iz posude prebacite u lonac u koji ste stavili 1 do 2 žlice maslaca ili ulja. Dodajte 1 do 2 žlice vode na svaku šalicu riže i ostavite da lagano kuha. Držite poklopac na loncu. Povremeno promiješajte. Nakon što voda proključa, riža je ugrijana. Poslužite odmah dok je vruća.

Prženje ostataka skuhane riže na tavi ili u woku

Prebacite rižu u wok ili u tavu s uljem i stalno miješajte na umjerenoj vatri. Vilicom 'razbijte' sve nakupine i pripazite da je svu ravnomjerno ugrijete. Poslužite odmah vruće.

Kako podgrijati smrznute ostatke riže?

Ako ste je nakon kuhanja zamrznuli, jednostavno uklonite poklopac posude i poškropite je s 1 do 2 žlice vode po šalici riže. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ručnikom i stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu 1 do 3 minute (ovisno o veličini porcije).

Izvadite i lagano pritisnite vilicom pa vratite u mikrovalnu. Ostavite da odstoji dvije minute da se ponovno napuhne prije posluživanja, savjetuje nutricionistkinja za Real Simple.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video