Vijesti / Vino i hrana

korisno

Znate li razliku između sode i praška za pecivo? Evo zašto ih ne biste trebali miješati

Znate li razliku između sode i praška za pecivo? Evo zašto ih ne biste trebali miješati
Ilustracija

Razlikuju se po kemijskom sastavu, a samim time imaju i drugačiju svrhu.

Nije novost da puno ljudi misli kako su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar te da ih često koriste u iste svrhe u kuhinji i domu. Ipak, korisno je znati da su potpuno različiti po kemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zamijeniti jer imaju potpuno drugačiju svrhu i djelovanje, prenosi The Sun.

Soda bikarbona se puno koristi za čišćenje, ali i za kuhanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljični dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, ali da bi se aktivirao potrebna mu je samo tekućina - nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama jer već sadrži jednu. Koristi se za povećanje volumena i olakšavanje teksture pečenih namirnica. 

Dakle, soda bikarbona se stavlja isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtjeva. Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice, da ukoliko koristite sodu, dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali i kako bi recept uspio.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video