Vijesti / Vino i hrana

OPASNO JE

Zdravstveni djelatnici savjetuju: 'Nemojte djeci kupovati mala čokoladna jaja za Uskrs, evo zašto'

Zdravstveni djelatnici savjetuju: 'Nemojte djeci kupovati mala čokoladna jaja za Uskrs, evo zašto'
Ilustracija

Jedna je mama u komentarima napisala da takva tvrda mala uskršnja čokoladna jaja uvijek skriva jer ih najmlađi sin odmah cijela stavi u usta i proguta ih bez žvakanja.

Bivša bolničarka i majka dvoje djece Australka Nikki često preko svog Instagram profila @tinyheartseducation savjetuje kako spriječiti razne ozljede i nesreće kojima je godinama svjedočila radeći u Hitnoj službi. 

Nedavno je tako, budući da se s Uskrsom bliži i vrijeme kad se djeci tradicionalno kupuju zečići i jaja od čokolade, Nikki upozorila na činjenicu da se mala djeca mogu lako ugušiti s malim i tvrdim čokoladnim jajima.

- Oko 85 posto smrti zbog gušenja uzrokuje hrana - napisala je ova mama koja kaže da 'mnoga čokoladna jaja koja su sad na policama trgovina nisu sigurna za manju djecu.

Roditeljima stoga preporučuje da za djecu biraju veća uskršnja čokoladna jaja koja su unutra šuplja i mogu se razlomiti na komadiće, jer su manje opasna od malih i tvrdih čokoladica.

- Zapamtite, gušenje se događa brzo i tiho, a svaka je sekunda ključna - podsjetila je Nikki u svom postu i poručila roditeljima da se u takvim situacijama pokušaju ne 'zamrznuti'. 

Ipak, dodaje, najbolje ih je naravno spriječiti, a jedan od načina je i da im se ne daje ono što ih može ugroziti.  

- Baš sam ovaj tjedan svim bakama, djedovima, tetkama i stričevima s kojima se nalazimo za Uskrs poslala poruku da našem djetetu od 19 mjeseci ne kupuju ta mala čokoladna jaja, već samo velika šuplja i zečeve - napisala je jedna mama, a mnogi drugi su priznali da im samima to nikad ne bi palo na pamet.

- Moja je mama mom najstarijem sinu redovito kupovala ta mala jajašca, a svaki put kad bi joj pokušala reći da se s tim može ugušiti bi 'zakolutala' očima - napisala je jedna mama koja kaže da ih je zato uvijek brzo sklanjala, jer bi ih maleni odmah ugurao u usta i cijele ih progutao, bez žvakanja. 

- Moj najmlađi ima dvije godine i stavlja sve u usta, jednom je skoro 'utrpao' cijeli AirPod pa ove godine ta mala tvrda uskršnja jaja ne kupujemo ni velikoj djeci - piše jedan tata, a prenosi Metro.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video