oznaka

DEVETI ZAŠTIĆENI PROIZVOD Ludbreški hren dobio nacionalnu zaštitu svog naziva

Nakon prigodnih obraćanja upriličena je degustacija hrena koje su pripremili kuhari restorana Bedem iz Varaždina.

Ljut, oštar i osvježavajuć, izvrsno prija uz kuhano ili pečeno
meso, kao dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to
je i jako zdrav. Upravo ovo su odlike Ludbreškog hrena, izvornog
i tradicionalnog proizvoda koji je dobio nacionalnu zaštitu –
zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je postao već
deveti zaštićeni proizvod iz Varaždinske županije na nacionalnoj
razini.

Istaknuto je to danas na konferenciji za novinare u atriju
Županijske palače povodom dobivanja nacionalne zaštite i početka
procesa zaštite Ludbreškog hrena na razini Europske unije. 

Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i
zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek
Ludbreški hren je na ovim prostorima vezani uz Uskršnje blagdane
i svadbene svečanosti kada se hren jede uz mesne obroke.

Uz pročelnika Vinceka, nešto više o cijelom procesu te o značaju
dobivanja ove oznake rekli su i župan Radimir
Čačić
, Zvonimir Novak iz EUVITA-e –
Clustera za ruralni razvoj i poduzetništvo te Bojana
Makar
iz Agro Altere, koja proizvodi Ludbreški hren.

Zvonimir Novak iz EUVITA-e – Clustera za ruralni razvoj i
poduzetništvo se zahvalio Županiji na financijskoj i
organizacijskoj pomoći kod dobivanja ove oznake.

– Ovime su župan i županija ponovno dokazali koliko drže do
poljoprivrede te do lokalne proizvodnje. Sljedeća faza je zaštita
na razini Europske unije, a uz malo sreće bismo do kraja godine
mogli   i to realizirati. Sam Ludbreški hren sada ulazi
u novu razvojnu fazu, on je već prisutan na našem tržištu , a uz
ovu oznaku imati će i šansu više. Prije osam godina hren nije
postojao na sortnoj listi, dok nismo pokrenuli određene
aktivnosti. Otvaraju se nove prilike te sam  siguran u
daljnju pomoć i podršku županije – rekao je Zvonimir Novak.

Bojana Makar iz Agro Altere, koja proizvodi Ludbreški hren je
naglasila kako već skoro četrdeset godina proizvodnje hrena
dobiveno veliko priznanje.

– Naša sorta je 2012. godine priznata kao autohtona sorta i
sada smo dobili jedno veliko priznanje koje nam  dokazuje
kvalitetu i svojstvo Ludbreškog hrena. To će nam dati i dodatnu
tržišnu vrijednost. Moram priznati da se do sada pokazala
prepoznatljivost našeg hrena i van granica naše države. Nadam se
daljnjem razvijanju proizvodnje – istaknula je Bojana Makar
te je pohvalila odličnu suradnju s Varaždinskom županijom.

– Župan Radimir Čačić izjavio kako ne postoji
beskonačan broj proizvoda koji se mogu zaštititi jer je proces
dobivanja oznake rigorozan i temeljit  te je naznačio kako
je proizvodnja Ludbreškog hrena evidentirana još prije tridesetak
godina.

– Mi sa Zadarskom županijom dijelimo drugo mjesto u
Hrvatskoj po broju zaštićenih proizvoda, ispred nas je samo Ličko
senjska županija. Moram istaknuti kako Varaždinska županija ima
visoku razinu registriranih zaštićenih proizvoda. Inače relativno
malo županija ima tako visoku razinu registriranih proizvoda.
Svojim proizvodima smo dokazali kako je kvaliteta naših
proizvoda na svjetskoj razini, a tim smjerom svakako nastojimo
nastaviti. Županija će svakako podržati promociju Ludbreškog
hrena na svjetskim sajmovima, kao što smo i napravili s bučinim
uljem te varaždinskim zeljem. Pomažemo i financijski i
organizacijski. Da bi došli do ovakvog uspjeha potreban je rad,
ali i određena vrsta strasti, a ovdje govorimo o obitelji Makar
gdje su svoj obol dale tri generacije. Naravno i EUVITA –
Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo je dao svoj veliki
doprinos. Konkurencija u tom smislu nije problem nego je
dobrodošla kako bi ojačala naš brend, brend samog
Ludbreškog  hrena čime se jača cjelokupna gastronomska
ponuda županije, ali i Hrvatske – rekao je župan.

Nakon prigodnih obraćanja upriličena je degustacija hrena koje su
pripremili kuhari restorana Bedem iz Varaždina. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije