isprobajte
Žao vam je svaki dan bacati stari kruh? Evo sto sve s njim možete napraviti
Krušne se mrvice rade tako da se samelju ostatci starog kruha, a ako ih nećete odmah koristiti možete ih i zamrznuti jer tako mogu trajati mjesecima...
Prošle je godine Institut za hranu i biotehnologiju ustanovio da se na svjetskoj razini godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane - otprilike trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje - a namirnica koja u privatnim domaćinstvima najčešće završi u smeću je 'stari' kruh.
- Ako se na kruhu nije razvila plijesan, nemojte ga bacati -
savjetovala je predsjednica nacionalnog Vijeća za hranu
SAD-a Gayle Velum koja ima i nekoliko ideja kako
najbolje iskoristiti stari kruh.
Napravite bruschette
Ovo je talijansko predjelo jednostavno je za napraviti i lako ga se može prilagoditi raznim okusima. Tradicionalna metoda je da se kruh prvo tostira, zatim premaže uljem i doda sjeckani češnjak, rajčica, svježi bosiljak i sol.
Krišku starog kruha stavite na tavu i prepecite s jedne strane. Preokrenite i premažite s malo maslinovog ulja, stavite sir, a zatim prelijte omiljenim umakom i opet prepecite dok se namaz ne otopi, a kruh ne porumeni.
Napravite krušne mrvice
Krušne se mrvice rade tako da se samelju ostatci starog kruha, a ako ih nećete odmah koristiti možete ih zamrznuti. Spremljene u vrećice za zamrzavanje mogu trajati mjesecima...
Što možete raditi s krušnim mrvicama:
Pospite tjesteninu - pospite malo krušnih mrvica zajedno s
ribanim sirom na vrh lazanja, makarona sa sirom ili tjestenine od
tune.
Napravite nadjev za nedjeljno pečenje s nasjeckanim
lukom, začinskim biljem, jajima, začinima i
krušnim mrvicama.
Napravite puding
Puding od kruha i maslaca radi se sa slatkom kremom od mlijeka, jaja i šećera preliveni po kriškama kruha, a umjesto mlijeka možete koristiti i vrhnje ili pak kremi dodati kakao u prahu za čokoladni okus.
Napravite krutone
Kruh jednostavno narežite ili natrgajte na komade, pokapajte s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici oko 10 - 15 minuta 0; dok ne postane zlatan i hrskav.
Krutone možete koristiti u Cezar salati, uz kremaste domaće juhe ili ih preliti otopljenim sirom...
Najnovije
-
Početak je u 19 sati...
-
Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine...
-
Nakon niza internetskih prevara, evo jedne 'old school'...
-
Pobjednik lokalnog hrvatskog natjecanja, koje se održalo u subotu 20.04. u Rovinju, u sklopu Weekend Food Festivala je Davor Meštrović, Varaždinac, koji radi kao barista u caffe baru Garaža u Varaždinu
-
Sudjelovati možete do 18. svibnja...
Reci što misliš!