JEDNOSTAVNA I BRZA PRIPREMA
Ako volite karamelu, ova će vas torta oduševiti, a lako ju je i napraviti!
Trebate na brzinu napraviti rođendansku tortu ili jednostavno obožavate karamelu, ovaj je recept jednostavan, a većinu potrebnih sastojaka vjerojatno već imate kod kuće.
Osim kao glavni sastojak, karamel možete koristiti i za ukras (druga je opcija čokolada), a i tu za ovu tortu imate nekoliko izbora; od toga da sami karamelizirate šećer, do tvrdog kupovnog karamela koji se za pripremu nadjeva otopi, preko gotovog karamel umaka, namaza ili karameliziranog mlijeka (dulce de leche) iz konzerve.
Evo što još trebate i kako se radi torta, korak po korak...
Sastojci za kore
225 grama omekšanog maslaca, plus maslac za premazati
kalupe
125 grama zlatnog šećera
100 grama svjetlosmeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
4 velika jaja
225 grama glatkog brašna
2 žlice mlijeka
komadi čokolade ili karamele za ukrašavanje
Sastojci za glazuru
200 grama omekšanog slanog maslaca
400 grama šećera u prahu (zlatni šećer u prahu ako imate
jer dodaje zlatnu boju i okus karamele.
70 grama umaka ili namaza od karamele, plus 3 žlice za
posluživanje
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite plin). Dva kalupa za torte promjera 20 cm premažite maslacem i prekrijte im dno papirom za pečenje.
KORAK 2
Pomiješajte maslac i oba šećera i nekoliko minuta ih 'tucite' električnom pjenjačom, dok smjesa ne postane svjetlija i 'pahuljasta'. Ubacite ekstrakt vanilije i jedno po jedno jaje, s tim da nakon svakog dodate još i žlicu brašna i umutite. Dodajte i preostalo brašno i mlijeko. Podijelite smjesu na dva kalupa i pecite 25 do 30 minuta dok ne dobijete zlatnu koru, a vilica izlazi čista kad se zabode u sredinu. Koru još nekoliko minuta ostavite u kalupima u pećnici, pa ju izvadite na rešetke da se potpuno ohladi.
KORAK 3
Za glazuru, maslac i šećer ubacite u zdjelu i miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane svijetla i 'prozračna'. Kratko umutite karamel, dodajući 1 žlicu kipuće vode da se 'opusti', ako je potrebno. Odložite sa stane dok se kore potpuno ne ohlade, da se glazura ne otopi.
KORAK 4
Pola glazure namažite na koru i prekrijte s drugom korom, a drugu polovicu namažite po vrhu i izravnajte nožem ili stražnjom stranom žlice. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Netom prije prelijte s tri žlice umaka od čokolade ili karamele (kratko zagrijte u mikrovalnoj ako je kruto), a malo poslužite sa strane da si svatko može dodati po želji, savjetuje BBC Food. Uživajte!
Najnovije
-
Utakmica je imala dva različita poluvremena, u prvom je bolji bio Rudar, a u drugom Varteks.
-
Trenutno prosječna mirovina iznosi oko 500 eura, to bi bilo povećanje za 50 posto.
-
Njemački je važan za Varaždinsku županiju jer je orijentirana na njemačko govorno područje, i geografski i gospodarski.
-
'Svako mjesto toliko je turističko koliko to njegovi mještani žele, a mislim da u našem kraju želje i volje ne nedostaje', poručio je Goran Mališ.
-
Popularni hard rock band iz Županje jučer je nastupio u sklopu Dana Miholja u Sračincu. Porazgovarali smo s pjevačem i frontmenom...
Reci što misliš!