pratite promjene

Koliko dugo češnjak stvarno može trajati i kako znati kada se pokvario?

Prvo je važno znati da je češnjak koji kupujete u dućanu sušeni češnjak, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od vlage...

Postoji jedna namirnica koja se nalazi u gotovo svakom kućanstvu
i često se koristi u kuhinji, bez obzira na sezonu ili godišnje
doba, a to je češnjak. 

No, znate li koliko ga zapravo dugo možete držati, a da se ne
pokvari te kako ga pohraniti da biste produžili njegov
vijek trajanja? Na ova pitanja za portal mindbodygreen odgovorila je
stručnjakinja za hranu Wen-Jay Ying.

Prvo je važno znati da je češnjak koji kupujete u dućanu sušeni
češnjak, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i
stvorila barijeru koja će ga štiti od oštećenja od vlage.

– Sušeni češnjak trajat će pet do šest mjeseci, ako se pravilno
skladišti – objašnjava Ying. Zahvaljujući ljusci češnjaka,
on se sam održava i čuva unutrašnjost pa je najbolje da ga
ostavite ako želite da potraje. 

Češnjak nije baš poželjna namirnica koju biste razmotrili kao
pomoć za akciju u spavaćoj sobi, složit ćete se. No, sada nije
riječ o tome već o sasvim suprotnoj ‘aktivnosti’.

– Najbolji način skladištenja češnjaka je da ga čuvate cijelog,
bez ljuštenja ili odvajanja češnjeva. Kad odvojite češanj od
ostatka češnjaka, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite,
značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana – tvrdi. 

Kao što znamo, vlaga je neprijatelj češnjaka. Za pohranu je
potrebno suho i hladno mjesto.

– Češnjak držim u dijelu hladnjaka gdje je manja vlaga. Ako vidim
kondenzaciju u hladnjaku, obavezno ga obrišem suhim papirnatim
ručnikom – otkriva Ying.

Kao i drugo povrće, možete se okrenuti metodama kiseljenja ili
zamrzivaču kako biste produžili vijek trajanja.

– Ako kod kuće imate veliku količinu, prije nego omekša, možete
ga sačuvati tako da ga ukiselite ili zamrznete, kaže Ying.
No kako prepoznati je li se češnjak već pokvario?

Postoji nekoliko pokazatelja koji sugeriraju da je češnjaku
prošao vijek trajanja. Tamne mrlje i promjena boje su loše
vijesti, kao i mekani, ljuskavi klinčići iz lukovice.

Što je s onim zelenim klicama koji izgledaju kao da se pojavljuju
niotkuda? Oni su znak da se češnjak počeo kvariti, tvrdi Ying.
Možete probati uzgojiti proklijale češnjeve tako da ih stavite u
čašu vode i pritom pazite da ih ne potopite pa ih gledajte kako
rastu. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije