Vijesti / Vino i hrana

ZA NA KRUH ILI U JOGURT

Napravite džem od sočnog voća sa chia sjemenkama umjesto šećera - u samo 10 minuta!

Napravite džem od sočnog voća sa chia sjemenkama umjesto šećera - u samo 10 minuta!
Ilustracija

Okus svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a osim na kruh možete ga dodati u jogurt ili u zobenu kašu za doručak.

I dok većina tradicionalnih recepata za džemove baš kao i kupovni džemovi sadrže gomilu dodanih šećera, ovom se džemu šećer uopće ne dodaje, a chia sjemenke su mu zamjena. Ako vam džem ipak nije dovoljno sladak, možete na cijelu količinu iz recepta dodati jednu žlicu meda.

Prednost ovog domaćeg džema je i u tome što za njega možete koristiti svježe ili zamrznuto voće, a ne morate koristiti posebne metode konzerviranja jer su pripremljene količine dovoljno male da ćete ih brzo potrošiti.

I na kraju, za izradu vam treba svega desetak minuta, a recept vrijedi za džem od gotovo svakog voća: bobičasto voće (jagode, kupine, borovnice, maline), trešnje, breskve, marelice, šljive, ananas, kivi.., piše Gimme Some Oven. Uz to, okus svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a osim na kruh možete ga dodati u jogurt ili u zobenu kašu za doručak. 

Sastojci: 

2 šalice voća po želji

2 žlice chia sjemenki

Postupak:

U tavi na srednjoj vatri pirjajte dvije šalice voća dok se ono ne počne raspadati, a potom do željene gustoće zgnječite vilicom ili štapnim mikserom - ovisno o tome želite li komadiće ili glatku smjesu.

Smjesu potom pospite chia sjemenkama i dobro promiješajte. Uklonite sa štednjaka, a džem će se početi zgušnjavati kako se bude hladio. Za otprilike pet minuta spreman je za konzumaciju. 

Odmah poslužite ili premjestite u zatvorenu posudu i stavite u hladnjak do tjedan dana ili zamrznite do tri mjeseca.

Neobavezni dodaci:

1/2 žličice ekstrakta vanilije
limunova korica (da vam džem bude malo pikantniji)
prstohvat začina (na primjer cimet, đumbir ili muškatni oraščić)

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video