Vijesti / Vino i hrana

Varaždinska županija

Započelo prikupljanje uzoraka vina za 19. Decanter World Wine Awards

Započelo prikupljanje uzoraka vina za 19. Decanter World Wine Awards
Varaždinska županija

Vinariju Mežnarić posjetili župan Anđelko Stričak te Decanter sudac Siniša Lasan.

Poznati Decanter sudac Siniša Lasan, hrvatski sommelijerski prvak i „vinski izbornik“ Varaždinske županije ovih dana obilazi vinarije u Varaždinskoj županiji te će tom prilikom u suradnji sa samim vinarijama odabrati, odnosno preporučiti vina za ovogodišnju izložbu u Londonu. 

Tako je obišao i vinariju Mežnarić gdje su mu se osim domaćina, vlasnika vinarije Hrvoja Mežnarića pridružili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, županijska vijećnica te gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnik Općine Gornji Kneginec i županijski vijećnik Goran Kaniški kao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek.

Siniša Lasan izrazio je zadovoljstvo obilaskom te je naznačio kako Varaždinska  županija ima jako dobra vina koja svakako zaslužuju i trebaju biti  dio hrvatske vinske priče.

- Vina varaždinskog vinogorja su svake godine sve bolja te sam siguran kako ćemo u London poslati i više uzoraka nego prošle godine – rekao je Lasan te dodao kako se  nada još većem uspjehu nego prethodnih  godina.

Župan Stričak je naglasio kako naši vinari imaju tradiciju i znanje, no treba im još više promocije, a u tome im pomaže upravo Varaždinska županija.

- Prošle godine sam prilikom promocije nagrađenih vina rekao kako su odličja dobivena na Decantaru u rangu s medaljama s Olimpijade za sportaše. Varaždinska županija i ove će godine dati podršku našim vinarima tako što ćemo pokriti troškove kotizacije za sva odabrana vina. Sudjelovanjem i osvajanjem medalja na Decanteru vina naših vinara dobivaju sve veću prepoznatljivost, a Varaždinsku županiju pozicioniraju kao vrhunsku gastro-enološku regiju - rekao je župan te  svim vinarima poželio puno uspjeha na ovogodišnjem Decanteru.

Podsjetimo, Decanter World Wine Awards, najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se svake godine održava u Londonu.  

Na tom natjecanju suci iz čitavog svijeta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, kušajui vina ovisno o zemlji iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i cijeni. Suci ih degustiraju pojedinačno pri čemu znaju o kojoj je regiji riječ, stilu i cjenovnom razredu, no ne znaju proizvođača niti naziv brenda.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video