Vijesti / Vino i hrana

buhtle

Buhtle s višnjama i Nutellom zvuče fantastično: Pripremite ga po jednostavnom receptu zbog kojeg nestaju u trenu

Buhtle s višnjama i Nutellom zvuče fantastično: Pripremite ga po jednostavnom receptu zbog kojeg nestaju u trenu

Bojana Matek podijelila je recept za buhtle koje možete puniti prema osobnim preferencijama, s Nutellom ili višnjama, no najefektnija je zajednička kombinacija...

Buhtle s raznim punjenjima uvijek su dobra ideja, a pogotovo vikendom kad tražimo dodatnu dozu slatkog. S čokoladom, pekmezom, višnjama, teško je odabrati omiljeni okus! Danas će doći na svoje svi ljubitelji kombinacije slatkog i voća, točnije Nutelle i višanja. Recept za savršene, "pufaste" buhtle pronašli smo na blogu Bojane Matek u čijim smo gastro idejama uživali već mnogo puta. 

Podijelila je recept za buhtle koje možete puniti prema osobnim preferencijama, s Nutellom ili višnjama, no najefektnija je zajednička kombinacija. U nastavku donosimo recept za buhtle, a sigurni smo da će nestati u trenu!

Sastojci

- 1 vrećica instant kvasca

- 1 žličica šećera

- 1 žlica glatkog brašna

- 50 ml toplog mlijeka

- 500 gr glatkog brašna (+ još za posipanje)

- 2 žlice šećera

- 1 prstohvat soli

- 1 jaje

- 50 gr otopljenog maslaca

- 2 žlice maslinovog ulja

- 200 ml toplog mlijeka

- 1 staklenka višanja

- 1 žličica cimeta

- 2 vanilin šećera

- 4 žlice šećera

- Nutella ili neki drugi čokoladni namaz

- maslac

Priprema

Kvasac, šećer i brašno pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite da se aktivira petnaestak minuta. Dok se kvasac diže, u veću zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer i sol. Sve promiješajte pa dodajte otopljeni maslac, ulje, jaje, toplo mlijeko i uzdignuti kvasac.

Zamijesite glatko tijesto. Ako vam se previše lijepi za prste, dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu pa ga stavite u čistu posudu, prekrijte prozirnom folijom da se ne suši, prekrijte krpom i na toplom ostavite da se udvostruči. Trebat će mu oko sat, sat i pol vremena, ovisno o temperaturi prostorije.

Višnje dobro ocijedite od soka pa pomiješajte s cimetom i šećerima.

Kada se tijesto diglo, pobrašnite radnu površinu pa na njoj razvaljajte tijesto na otprilike 0.5 cm debljine. Izrežite ga na kvadrate otprilike 8x8 cm.

Na svaki kvadratić u sredinu stavite žlicu višanja ili ako stavljate Nutellu, prvo žličicu Nutelle pa žlicu višnje. Krakove tijesta preklopite preko nadjeva, čupkajući prstima tijesto kako bi dobro zatvorili sve eventualne otvore.

Buhtle slažite u maslacem namašćen kalup (28-30 cm). Stavljajte ih jednu do druge, ali ostavite malo mjesta između jer će se još jednom dizati. Kada ste sve napunili i posložili, prekrijte ih krpom i ostavite 20 minuta da se još malo dignu.

Sada ih premažite otopljenim maslacem.

Pećnicu zagrijte na 180°C pa pecite 25-30 minuta, ovisno o pećnici. Izvadite ih van, prekrijte još jednom čistom krpom da se malo prohlade, pospite šećerom u prahu i uživajte.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video