Vijesti / Vino i hrana

Čisto maslinovo ulje

Stručnjakinja objasnila kako prepoznati je li maslinovo ulje kvalitetno i čisto: Vodite se bojom i okusom

Stručnjakinja objasnila kako prepoznati je li maslinovo ulje kvalitetno i čisto: Vodite se bojom i okusom
Ilustracija

Kako znati je li čisto maslinovo ulje zaista čisto?

Iako većini ljudi sve boce maslinovog ulja izgledaju isto; i povjerovati će onome što piše na etiketi; stručnjakinja za integrativnu prehranu dr. Courtney Swan kaže da kupovne marke tog ulja nisu ni blizu jednake kvalitete, te da čak 75 do 80 posto proizvoda na policama trgovina nema ni veze s onim što na njima piše...

- Čak i ako na boci ulja piše da je 100% maslinovo ulje, to ne mora nužno biti tako jer proizvođači i trgovci zbog uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje - kaže stručnjakinja i dodaje da je sva ulja, zbog njihove velike rafiniranosti, najbolje izbjegavati.

Kako znati je li čisto maslinovo ulje zaista čisto?

- Dvije su stvari karakteristične - kaže Swan; "kada ga izlijete treba biti baš tamno zelene boje, a kada ga kušate okus mu treba biti papren".

Iako je i dalje važno da na boci piše '100% maslinovo ulje', ne treba, dodaje, svakom brendu vjerovati na riječ, pa je dobro dodatno istražiti prije kupnje.

- Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo okus jela, već može tijekom godina poboljšati i zdravlje jer je prepuno zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina, te značajno manje prerađeno od mnogih drugih - zaključila je stručnjakinja za Mind Body Green.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video