Vijesti / Vino i hrana

PRAVI BURGER NIJE JUNK FOOD!

ISPROBALI SMO Sjajna ponuda probranih domaćih burger majstora na Špancir Burger festu

ISPROBALI SMO Sjajna ponuda probranih domaćih burger majstora na Špancir Burger festu

Šest vrhunskih burger majstora usidrilo se na Špancir Burger festu, a varaždinski festival dobio je tako svoj sjajnu nadogradnju. Isprobali smo što se nudi i predstavili ponudu!

Špancirfest je konačno dobio i svoj Burger fest. Na Kapucinskom trgu, u organizaciji agencije Kokoš ili jaje, koja potpisuje Zagreb Burger Festival, ali i brojne druge Street-food evente u Hrvatskoj, predstavlja se tako šest vrhunskih burger majstora.

Špancir burger fest Špancir burger fest

- Po prvi puta smo u Varaždinu, doveli smo Burger fest iz Zagreba na Špancirfest i jako se veselimo da smo dio Špancira – ističe Hana Klain, voditeljica komunikacija Burger festa

Naglašava da se radi redom o biranim Street Food konceptima.

- Možda samo da naglasim razliku između Fast fooda i Street fooda. Fast food se pozicionira kao brza, jeftina, najčešće i nekvalitetna hrana. Za razliku od toga, Street food burgeri nisu obični, već gurmanski burgeri. To je posebno spravljeno pecivo, najkvalitetnije domaće meso, umaci se spravljaju ručno – ističe Hana.

Naglašava da je upravo želja za prezentacijom kvalitetne hrane, bila glavni okidač za pokretanje Zagreb Burger Festivala prije sedam godina.

- Želimo educirati ljude da burger može biti i kvalitetan obrok, koji vam može zamijeniti ručak ili večeru, a ne da vam od njega bude loše. Ovo je naš prvi dolazak u Varaždin, a nadam se da ćemo biti stalni, i da će već druge godine biti i bolja i veća ponuda.

Ovakvi festivali prigoda su i za neke sasvim nove stvari, nove koncepte pa tako i u Varaždinu neke stvari možemo probati prvi puta u Hrvatskoj.

-Tu imamo na festivalu i skroz nove koncepte, jedan od njih je recimo Plant burger, skroz biljni burger, od proteina. Tu imamo i smash-burgere, to je jedan američki koncept, koji će predstaviti 4Burgers. Naša želja je da na našim festivalima damo prigodu novim konceptima i pričama, a tako je i primjerice i Reshetka krenula, pa se i putem naših festivala prezentirala i vrhunski razvila te osvojila brojne nagrade – ističe Hana Klain.

Jedna od kućica pripada i varaždinskoj Rešetki, višestruko nagrađivanom Nikoli Božiću, koji je posljednjih godina stalno prisutan na Špancirfestu.
- Varaždin napokon ima pravi Food – point na Špancirfestu, i to odličan. Ne samo da je lijepo složeno nego je vibra i energija odlična. Ovo je još jedna odlična prigoda da se predstavimo u našem Varaždinu, tu je naš domaći teren, i stvarno uživamo, iako je iza nas naporna Balkanska turneje. Imamo i premijeru našeg Wagyu Cross Limited burgera, koji je prava mesna poslastica, uz već poznate Divljeg Đuru i Rasčehjenu gujdu - ističe Božić.

Foto: Sandro Sklepić

Nikola brani domaće boje, a iz Zadra u posebnom, najsjajnijem vozilu, tzv Food-trucku, stiže Picnic – mingle & Fun.

- Cilj je približiti burger ljudima, da shvate da se ne mora raditi kako to radi većina, nego da bude kvalitetno rahlo meso, pufasto i mekano pecivo i da se svi okusi u njemu izraze. Ovo nam je prvi burger festival ovakvog tipa. Koristimo sve domaće sastojke, uglavnom iz Zadra i okolice. Kroz street-food se možda možeš više izraziti nego kroz restoran, mi stvarno uživamo u ovome što radimo – istaknuo je Jakov Meštrović, iz Picnic – mingle & fun.

Foto: Sandro Sklepić

Zagrebački 4Burgers nudi odlične smash burgere, koji su popularni u Americi. A poanta je da se meso peče iz grude mesa, a onda se posebnom prešom meso pritisne na grillu i tako se zadržava sočnost. Nešto što se jednostavno mora isprobati.

Foto: Sandro Sklepić

The Meat nudi na ovom Špancirfestu sjajan koncept mini burgera, koje se može isprobati po komadu, a ima i ponuda gdje se nudi sva tri okusa. To je odlično za one koji vole istraživati nove okuse, a ne mogu ih sve isprobati.

- Svi naši burgeri su iz domaćeg uzgoja, imamo vlastiti uzgoj u Slavoniji, a radimo i cijeli niz ostalih mesnih prerađevina. Sve to se može nabaviti i u našoj boutique mesnici u Vlaškoj, u Zagrebu. U našim burgerima dakle sve radimo sami, a imamo i odlične vlastite umake. Sve to će se moći isprobati u našim sliderima, a nudit ćemo u Varaždinu i posebne krumpiriće – istaknuo je Nenad Komes iz the Meata.

Jedna skroz nova, na prvu i pomalo neobična priča su i burgeri od biljnih proteina, a po prvi puta u Hrvatskoj, mogu se kušati upravo na Špancirfestu. Autor koncepta je Eduard Beg iz Beg's Plant Baseda.

- Danas je u svijetu mijenjaju namirnice, tako da danas gotovo svaka namirnica životinjskog porijekla ima svoju zamjenu u biljnom svijetu. Želimo prezentirati da danas burgeri mogu biti i 'plant-based'. Prvi puta smo u Varaždinu, a gdje god dođemo nailazimo na odlične reakcije, tako smo na zagrebačkom Fuliranju dobivali pohvale od brojnih kulinarskih stručnjaka. Nadam se da će se dopasti i Varaždincima – ističe Eduard Beg.

Foto: Sandro Sklepić

A za one koji vole malo ljuće, pikantnije burgere, odnosno neke neobičnije okuse, tu je BBQ Hot Yard. Oni su na Španciru u posebnom 'trucku', a vrijedi istaknuti da imaju i zasigurno najneobičnija imena za svoje burgere. 

- Radimo festivale, privatne evente, prikolica nam je stalno na eventima. Meni je ovo drugi posao, nedavno sam i doktorirao na FER-u, bavim se slušnim aparatima, ali burgeri su mi posebna ljubav, tako da često uzimam godišnji i idem prezentirati naše burgere na raznim zanimljivim destinacijama – ističe Davor Šušković, iz BBQ Hot Yarda.

Foto: Sandro Sklepić

Uz sve to, tu je i odlična ponuda koktela, a svaku večer će biti i prigodan glazbeni program uz DJ-eve.

Radno vrijeme Burger Festa je od 17 do 01 (nedjelja-četvrtak), te od 17 do 03 sata petkom i subotom.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.


Vezani članci