VARAŽDINSKE BALE Tim HDZ-a: ‘Razgovaramo o mogućim rješenjima problema’

– Analiza ministarstva pokazuje da se ovdje nalazi 137.000 tona otpada koje direktno ugrožavaju zdravlje naših sugrađana. Vrijeme je da uključimo Varaždin! – istaknuo je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina na današnjoj konferenciji za novinare, koja se održala kod ekološke atomske bombe – odlagališta baliranog otpada u Brezju.

– Varaždinski otpad s vlasti je odveo jednu stranku i doveo drugu, nažalost, isto tako nesposobnu da problem riješi, iako je postojala vertikala vlasti od grada, županije pa sve do državne razine – istaknuo je Habijan.

– Evidentno je da su sve dosadašnje garniture vlasti štitile određene interese, ne građana, već uske skupine ljudi koji su problem stvorili i doveli do ovog stadija.

Damir Habijan ističe da sa svojim timom ima plan i rješenje za problem odlaganja otpada.

– Proteklih tjedana u intenzivnim smo razgovorima s više dionika na državnoj razini s kojima razgovaramo o mogućnosti raspetljavanja problema otpada u Brezju kako bi se u što kraćem roku rješenje realiziralo i otklonila se opasnost po zdravlje građana. Smatramo kako se ovaj problem može riješiti samo kroz intervenciju Vlade Republike Hrvatske s kojom imamo direktan kontakt i koja je pokazala spremnost i volju pomoći građanima Varaždina te znati osigurati zdrave i sigurne uvjete za život – tvrdi Habijan.

Deponirani otpad zasigurno ugrožava zdravlje građana: izravnim utjecajem na zrak, smradom koji se širi za toplog vremena i osjeća ga dobar dio grada, utjecajem na tlo i vodu jer grad ne provodi sustavno praćenje kvalitete tla niti vode u okruženju, a na kraju i sigurnosnim aspektom.

– Na zoni Brezje mora se početi ozbiljno i promišljeno raditi, kroz studiju isplativosti definirati zahvate koji se moraju provesti te aplicirati na fondove za razvoj poduzetničke infrastrukture – dijelom kroz sredstva nadležnog ministarstva iz fondova EU, a većim dijelom kroz direktnu aplikaciju na sredstva EU – zaključio je Denis Čupić, kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Varaždina.

Istaknuli su i kako se otpad u Brezju počeo odlagati bez imalo obzira za sigurnost i zdravlje građana.

– Upozorenja, kao i inspekcijska rješenja ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša, garniture vlasti bezobzirno su problem ignorirale. 2007. godine prvo inspekcijsko rješenje nalagalo je sanaciju tada 70.000 tona baliranog otpada uz izraženu spremnost sufinanciranja od strane ministarstva, točnije Fonda za zaštitu okoliša. Sanacija do danas nije započela, a analiza ministarstva pokazuje da se u Brezju nalazi oko 137.000 tona otpada u različitim stadijima raspadanja i različitim stanjima zaštitnog najlona kojim su bale omotane – kazali su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije