ususret 1. maju

Capak o prvoj fazi popuštanja mjera: ‘Roštilj za Praznik rada? Može, ali s petero ljudi’

Za sedam dana bi se trebalo vidjeti efekte ovog popuštanja mjera.

Reporterka
RTL
-a Leona Šiljeg razgovarala
je s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstva
Krunoslavom Capakom.

Na početku je komentirao sutrašnje popuštanje mjera.

– Mi smo kroz protekli period stekli jedan kredit, imamo dobru
situaciju, imamo rezerve u zdravstvenom sustavu. To nam daje
mogućnost da malo popustimo mjere. Odlučili smo to napraviti vrlo
oprezno. Sutra počinje prva faza. Mi očekujemo od građana da će
se držat svih mjera koje smo propisali – poručio je Capak.

Na pitanje je li sedam dana između faza prebrzo, odgovorio je:

– Za sedam dana bi se trebalo vidjeti efekte ovog popuštanja
mjera.

Imate povjerenja u građane, pitala ga je naša reporterka.

– Naši su građani pokazali svijest i odgovornost osim nekih
manjih ekskcesa. Zahvaljajući građanima smo postigli ovaj uspjeh
– jasno će Capak.

Za nadolazeći Praznik rada, ravnatelj HZJZ-a ima jasnu poruku:

– Roštiljanje je dopušteno, ali treba paziti na distancu. Nije
dopušteno okupljanje većeg broja ljudi. Još uvijek vrijedi
odredba od pet. Od 11. će to biti 10 – kazao je.

O Domu u Splitu

Dom u Splitu, kako nitko nije kriv?

– Radi se o kompliciranoj bolesti. Ima jako puno ljudi koji ne
znaju da su bolesni. Onaj tko nema simptome ide na posao… Može
se dogoditi, dogodilo se u čitavoj Europi. Dogodilo se i u
Hrvatskoj. Mi smo brzo reagirali. Zato smo uveli kontrole
temperature, testiranja – kazao je.

Ima li ikakve poveznice između debljine i COVID-a 19?

– U zadnjih nekoliko dana se pojavilo nekoliko studija. Tko ima
prekomjernu težinu a zaraženi su, rizičniji su bolesnici. I da je
kod njih češće potrebno liječenje na respiratoru. Nemamo te
podatke, ali planiramo istražiti i to – rekao je na kraju
razgovora za
RTL
Krunoslav Capak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije