ugostiteljski objekti

HZJZ objavio upute za rad ugostitelja: piće preuzimamo ispred objekta, plaćanje karticom…

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute
za ugostiteljske objekte prema kojima se dopušta obavljanje
rada iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet,
krčma, konoba i klet) i catering objekti i objekti jednostavnih
usluga, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih
mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi.

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno
ispred vrata objekta.

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda
te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio
fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između
kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan
naplaćuje, a drugi izdaje.

Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje
pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima
perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne
mjere za zaštitu kupaca i prodavača. Ako je
moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.

Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije
stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon
svakog kupca se pult dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na
mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe
(odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga
izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač
mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja
narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata
i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome
stave na sve ulaze i vidljiva mjesta. Ako je moguće preporuča se
osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz
od izlaza/odlaska.

Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje
općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je
izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod
točkama 3., 7. i 10.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije