najava novih mjera

UGOSTITELJI NEGODUJU ‘Kafići su sigurniji od stanova i klijeti!’

'Kafići i restorani neće i ne mogu biti žrtve'...

– Još se nismo ni približno oporavili od lockdowna početkom
godine, a već moramo razmišljati o još gorem scenariju – tim
je riječima varaždinski ugostitelj Domagoj Marić
komentirao najave mogućih novih mjera u Varaždinskoj županiji.

>> DONOSIMO POPIS SVIH MJERA Evo što traži Stožer civilne zaštite Varaždinske županije!

Podsjetimo, zbog aktualne epidemiološke situacije Stožer civilne
zaštite Varaždinske županije prema Nacionalnom stožeru uputio je
prijedlog novih nužnih epidemioloških mjera.

Jedna od njih odnosi se na ‘ograničenje radnog
vremena
svih ugostiteljskih objekata na način da smiju
biti otvoreni najduže do 20 sati – uz izuzetak pružanja usluge
pripreme i dostave hrane nakon toga’.

Najava novih mjera izazvala šok

Domagoj Marić jedan je od vlasnika dvaju
ugostiteljskih objekata u Varaždinu – Medine Škrinje i Living
Roomsa te je, kao i većina ostalih u branši, izrazio
nezadovoljstvo najavama mjera.

– Pošto smo noćni klub koji je vikendima radio do 3 sata iza
ponoći, već se tu uočio manjak. Radno vrijeme do
ponoći još je donekle funkcioniralo, bolje rečeno, uspjeli
smo preživljavati – rekao je.

Odluku o radu do 22 sata nazvao je mrcvarenjem.

– Troškovi su i dalje isti, a prometi puno manji, pošto smo
veliku većinu prometa radili od 20, 21 sat pa do ponoći. No
uspjeli smo se prerasporediti, zaposlenicima smo smanjili plaće
(ujedno smo im zahvalni na razumijevanju), a neke smo, nažalost,
bili primorani otpustiti. Radimo samo da pokrijemo troškove,
sve dok ne dođu neka bolja vremena – ističe Marić.

Kaže da je moguća nova mjera o radu do 20 sati
izazvala totalni šok.

– Mislimo da će u tom slučaju najbolje rješenje biti
da zatvorimo lokale, osoblje da se prijavi na burzu i nadati
se da će sve to prije čim brže završiti. Ako ne bude sve to
predugo trajalo, pripremat ćemo se za novo otvorenje, no ako ova
situacija potraje, onda stvarno ne znamo kako dalje – kazao je.

Fijasko stožera

Neven Medved, iz
tvrtke Medonja, odluku je nazvao
besmislenom.

– Kafići i restorani su zbog redovne dezinfekcije, ventilacije,
nošenja maski djelatnika i razmaka između stolova danas sigurniji
od kuća, stanova i kleti, gdje će se druženja kritične skupine
preseliti, ukoliko se donese ova odluka – rekao je.

Odluka o skraćivanju radnog vremena do 22 sata, kaže Medved, bila
je potpuni fijasko županijskog stožera civilne zaštite jer je
stanje gore nego prije njezina donošenja.

– Nezavisna istraživanja u Austriji pokazala su da se tek 2
posto zaraženih povezuje sa zarazama u kafićima i
restoranima. Vrlo konkretna istraživanja kod nas pokazala su
da se u Varaždinskoj županiji većina zaraženih povezuje sa
prijenosom virusa zbog izbjegavanja dojave kontakata, obiteljskih
druženja ili neizbježnih poslovnih kontakata – pojašnjava
Medved.

– Kafići i restorani neće i ne mogu biti žrtve za loše provođenje
informiranja javnosti, te zbog nemoći da se bez panike i straha
regulira situacija sa zarazom.

Dodao je da strah i panika izazivaju otpor u društvu, pogotovo
kod mladih.

– U ovoj situaciji trebaju nam razumijevanje, smirenost,
informiranje i jasno usmjeravanje mladih o postupcima prevencije
– rekao je Medved.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije