KRAJ PANDEMIJE?

EPIDEMIOLOZI Prijedlog Stožeru: ‘Kafiće otvoriti kada broj zaraženih bude šest puta manji’

Tri kruga ublažavanja mjera

Nacionalni stožer civilne zaštite, prema najavama glavnog
državnog epidemiologa Krunoslava Capaka,
trebao bi predstaviti javnosti dokument u kojem prvi put od
početka pandemije navodi konkretne, mjerljive brojčane parametre
sukladno kojima će se otpuštati sadašnje rigorozne mjere.
Jutarnji list u posjedu je prijedloga koji su
Stožeru uputili epidemiolozi.

Prema tom prijedlogu, otpuštanje bi se odvijalo u tri kruga, a
ovisit će o prosječnom broju zaraženih tijekom posljednjih 14
dana te o udjelu zaraženih među svim testiranima: upravo su to
glavni kriteriji koje u obzir uzima i Europski centar za
prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Prvi krug podrazumijeva otvaranje restorana i povećanje
dozvoljenog broja osoba na okupljanjima sa sadašnjih 25 na 30.
No, da bi do toga došlo, potrebno je da 14-dnevna incidencija
oboljelih na 100.000 stanovnika ne bude veća od 300, a da udio
pozitivnih među svima dnevno testiranima bude manji od deset
posto u periodu od sedam dana.

Koliko se to sada čini dalekim, pokazuje podatak da Hrvatska sada
ima incidenciju od čak 1117,1 na 100.000 stanovnika: od 30
europskih zemalja koje prati ECDC, od nas je lošiji samo
Luksemburg. Najlošije stoji Međimurska županija s čak 2201
oboljelih na 100.000 stanovnika u 14 dana, a slično je i u
Varaždinskoj županiji.

U drugom krugu otpuštanja otvorili bi se kafići i dozvolilo bi se
okupljanje 50 osoba. Taj korak može se poduzeti kada 14-dnevna
incidencija neće biti veća od 200. Treći krug podrazumijeva
dozvolu veće popunjenosti javnog prijevoza i okupljanja do 100
ljudi, ali tek kada zaraženih u 14-dnevnoj incidenciji na 100.000
stanovnika ne bude više od 100, a udio pozitivnih u odnosu na
testirane ne bude veći od 5 posto.

Radi se o vrlo restriktivnim kriterijima, kakvi se, zapravo, od
epidemiologa i očekuju. Nacionalni stožer, kojem se od početka
epidemije prigovara da izbjegava donijeti jasne, konkretne i
mjerljive kriterije, raspravljat će o ovom prijedlogu i može se
očekivati da će ga, uzimajući u obzir i interese gospodarstva,
ublažiti. Kako saznajemo, na stolu je još nekoliko varijanti
konačnog dokumenta. No, ostanu li kriteriji približno u ovim
okvirima, posve je izvjesno da 21. prosinca, dokad su izrečene,
postojeće mjere neće biti ukinute te da za Božić neće biti
značajnijeg otvaranja.

Da smo u ovom trenutku miljama daleko od kontrolirane epidemije,
pokazuje i jučerašnji podatak od čak 37 posto pozitivnih u odnosu
na testirane: u promatrana 24 sata bolest je potvrđena kod 3955
osoba, a testirano je njih 10.626. Dakle, da bi se otvorili
restorani, morali bismo biti ispod 10 posto, što je četiri puta
manje u postocima nego sada, piše Jutarnji.hr.

Tri kruga ublažavanja mjera

1. krug otpuštanja

– 300 prosječno oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14
dana, manje od 10 posto pozitivnih od ukupnog broja
testiranih
– otvaraju se restorani i dopušteni broj osoba na okupljanjima
povećava se na 30

2. krug otpuštanja

– 200 prosječno oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14
dana, manje od 10 posto pozitivnih
– otvaraju se kafići i broj osoba na okupljanjima povećava se na
50

3. krug otpuštanja

– 100 prosječno oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14
dana, 5 ili manje posto pozitivnih
– dopušteni broj osoba na okupljanjima povećava se na 100

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije