NA SNAZI OD PONOĆI

O NOVIM MJERAMA Božinović: ‘Nadam se da neće doći do pobune ugostitelja, nema razloga’

'Na prvom je mjestu zdravlje i sport, nakon toga gospodarstvo, a nakon toga ostale djelatnosti.'

Od 1. veljače blago se
popuštaju neke mjere. Svi učenici osnovnih škola
vraćaju se u učionice te se dopuštaju treninzi i
rekreacija na otvorenom prostoru
. Omogućuje se i
korištenje bazena i balona za pojedinačne beskontaktne
sportove
.

>> Ugostitelji će otvoriti kafiće 1. veljače unatoč zabrani? Neki vjeruju da će ih biti čak 5.000

Te mjere trajat će do 15. veljače, kada bi se
opet trebalo razmatrati popuštanje, ali ovisno o
epidemiološkoj situaciji. Ugostitelji, koji su očekivali
popuštanje nekih mjera i za njihovu djelatnost, pobunili su
se. 

– Bilježimo pad, to se odražava na hospitalizirane, ali moramo
biti svjesni da dio bolesnika ima tešku kliničku sliku, ali isto
tako imamo veliki broj preminulih. Klinička slika i dalje je
teška, stoga vrlo oprezno relaksiramo
mjere
. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su novi
sojevi virusa u našem susjedstvu i da postoje trenutačni
zastoji u cijepljenju – kazao je ministar Vili
Beroš
.

– Odluka o nužnim mjerama, ova glavna odluka stupit
će na snagu večeras u ponoć i traje do 15. veljače
– kazao je ministar Davor Božinović

Pobuna ugostitelja i otvaranje kafića

– Nadam se da do toga neće doći, nema razloga. Mjere koje su
obuhvaćene samo su produljenje mjera koje vrijede već dva
mjeseca. Imamo najliberalnije mjere u Europi, imamo i jasan trend
pada zaraženih, ali ne možemo biti sasvim zadovoljni. Moramo
voditi računa o životima i zdravlju.

Epidemiološka struka u pripremi je vrlo jasno postavila
prioritete. Kada se ide u popuštanje, osnovno je pravilo da to
treba biti postupno. Moramo ići oprezno i u tom kontekstu naš
referentni centar postavio je jasna načela. Na prvom je mjestu
zdravlje i sport, nakon toga
gospodarstvo, a nakon toga ostale
djelatnosti.
Ne vidim razloga da se nešto
mijenja jer, kada govorimo o ovim djelatnostima, nitko u
svijetu nije našao recept.

U nekim zemljama ti su objekti zatvoreni od listopada. Mi smo ih
nastojali držati otvorenima u dogovoru s njima u jesen.
Ugostitelji s kojima smo razgovarali kazali su da se 90 posto
njihovih članova ne pridržava mjera.

Došli smo onda u fazu da su nam brojevi počeli jako rasti, a tada
smo najavili da i taj okvir koji je izrađen za te djelatnosti,
poput razmaka između stolova, naša je želja da to provedemo
u praksi da do zatvaranja ne dođe, ali došlo je.

Još uvijek smo u zimi. Da je vani 24, sigurno bi terase bile
otvorene, još uvijek je hladno, još uvijek ovo nije razdoblje
kada se virus ne širi. Ako nam povoljniji trendovi budu bolji do
15. i ako nam se ne dogodi neka nova varijanta virusa, a
nadamo se da će i situacija biti bolja s cjepivom, onda možemo
razgovarati o tome da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih.
Cilj nam je da se ne dogodi ono što se dogodilo u 11., 12.
mjesecu kada su nam zdravstveni kapaciteti bili na rubu
izdržljivosti – kazao je Božinović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije