Vijesti / Koronavirus

KORONAVIRUS

TRENUTNO STANJE Nema novih zaraženih na području županije, jedna osoba uhvaćena u kršenju samoizolacije

TRENUTNO STANJE Nema novih zaraženih na području županije, jedna osoba uhvaćena u kršenju samoizolacije

'Cilj svih mjera je usporavanje širenja zaraze' rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva osoba zaraženih koronavirusom, a sve zaražene osobe su pod nadzorom u Općoj bolnici Varaždin. U posljednja 24 sata pod aktivan zdravstveni nadzor stavljene su još 54 osobe, provedeno je još 17 testiranja, a ukupno je više od 500 osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom. Do sada je testirano ukupno sedamdeset ljudi u Varaždinskoj županiji.

Te informacije iznio je danas na konferenciji za novinare Robert Vugrin, načelnika Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Prijavljeno je i 11 dojava o mogućem kršenju samoizolacije, a jedno kršenje je i potvrđeno.

Vezana vijest:

Dom zdravlja U kolodvorskoj ulici POSEBNA AMBULANTA Samo za obradu pacijenata koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom

Istaknuo je Vugrin da je dežurna ambulanta u Kolodvorskoj ulici, koju mogu kontaktirati osobe sa simptomima koji upućuju na moguću zarazu koronavirusom, s radom započela jučer u sedam sati, a na raspolaganju je 24 sata na dan. Dosad su zaprimljena četiri poziva.

- Dežurna ambulanta predviđena je za vrijeme u kojem liječnici obiteljske medicine ne rade. Apeliram na liječnike obiteljske medicine da se za vrijeme svog radnog vremena javljaju na telefon, kako starije osobe i osobe s bolestima dišnih puteva ne bi bile prisiljene napuštati svoje domove i tražiti pomoć dolaskom u ambulante – rekao je Vugrin.

Stožer je donio i zaključak o preporukama za osobe starije životne dobi i za volontiranje.

- Svim osobama starije životne dobi, s posebnim naglaskom na osobe starije od 65 godina, osobama s kroničnim bolestima i osobama narušenog imunološkog sustava preporučamo da maksimalno ograniče svoje kretanje, da ne napuštaju svoje domove, smanje socijalne kontakte i da se strogo pridržavaju svih mjera za smanjenje rizika širenja zaraznih bolesti. Ako trebaju ljekove ili druge potrebne stvari za život, mogu telefonski kontaktirati lokalna društva Crvenog križa – rekao je Vugrin.

Što se volontiranja tiče, Vugrin je istaknuo kako je ono moguće samo pod nadzorom županijskih, gradskih i općinskih stožera civilne zaštite te županijskih i gradskih društava Crvenog križa.

- Oni će prilikom volontiranja osigurati primjenu svih propisanih mjera zaštite od širenja zaraznih bolesti. Ova preporuka ne isključuje mogućnost pomaganja starijim osobama, na temeljima humanosti i solidarnosti od strane osoba od povjerenja, s time da se i one moraju pridržavati uputa hrvatskog Crvenog križa o sigurnom načinu obilaska starijih i nemoćnih osoba – rekao je Vugrin.

Vezana vijest:

koronavirus, maska, zaraza BORBA PROTIV KORONAVIRUSA BITNE INFORMACIJE Detalji mjera: Evo čega se moramo pridržavati u narednih 30 dana

Spontana volontiranja i masovna okupljanja izvan sustava, dodao je Vugrin, mogu biti opasna upravo za one ljude kojima se želi pomoći.

- Cilj svih mjera je usporavanje širenja zaraze – zaključio je Vugrin.

Na konferenciji je bio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je ustvrdio kako je na nacionalnoj razini donijet niz mjera koje su upućene sa županijske razine, ali kako je i bilo onih koji su se tome suprotstavljali zbog skupljanja 'političkih bodova'.

Ponovio je kako je važno da starija populacija mora smanjiti socijalne kontakte zbog vlastite sigurnosti.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video