Vijesti / Koronavirus

STROGE MJERE

SVE O PROPUSNICAMA Saznali smo sve detalje provedbe ove mjere, evo informacija

SVE O PROPUSNICAMA Saznali smo sve detalje provedbe ove mjere, evo informacija
Varaždinski.hr

Ograničenje kretanja je na snazi, saznajte kako do propusnice ako morate u drugi grad ili općinu.

Vezana vijest:

Promet, stop, propusnice ODLUKA ŽUPANIJSKOG STOŽERA IZDAVANJE PROPUSNICA Za radnike vrijede 14 dana, sve ostale jednokratne

Dodatak 12:20: Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio je svoju Odluku o izdavanju propusnica, s dodatnim detaljima. U kojim slučajevima i kako možete napustiti mjesto prebivališta, pročitajte u povezanoj vijesti.

Dodatak 10:05: Neke gradovi i općine izvijestili su da je 'slijedom obavijesti Stožera civilne zaštite Varaždinske županije do daljnjega zaustavljeno izdavanje potvrda o napuštanju područja prebivališta/boravišta'. Županijski stožer zasad nije obrazložio ovu odluku, a djelatnici na službenom telefonu nemaju tu informaciju. Grad Varaždin potvrdio nam je da radi prema navedenome u nastavku.

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta(72.38 KB)

Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je donio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Stupila je na snagu s danom 24. ožujka u 0.01 sati.

U sklopu odluke navedene su i iznimke na koje se zabrana ne odnosi. No za te iznimke potrebno će biti dobiti propusnice, a propusnice vam mogu izdati poslodavci, liječnici opće prakse te nadležni stožeri civilne zaštite.

Propusnice su, dakle, potrebne samo ako putujete izvan jedinice lokalne samouprave (grada ili općine) gdje vam je prijavljeno prebivalište.

Pojednostavljeno, kako objašnjava Stožer civilne zaštite Varaždinske županije, ako ste prijavljeni na području Varaždina, vi ne trebate propusnicu za kretanje na području Varaždina. Isto vrijedi i za sve općine i gradove na područuju Republike Hrvatske. 

Propusnice su ipak potrebne ako putujete izvan područja grada ili općine gdje imate prijavljeno prebivalište.

Ovisno o razlogu napuštanja prebivališta, propusnice vam izdaju: poslodavac, liječnik ili nadležni stožer civilne zaštite.

Ukoliko ste zaposleni i na posao putujete van jedinice lokalne samouprave u kojoj imate prebivalište, propusnicu vam mora dati  - poslodavac

Za sve vrste posjeta liječniku, propusnicu vam mora dati vaš liječnik opće prakse. Kod hitnih slučajeva propusnica ne treba.

Sve pravne osobe i ustanove dužne su voditi evidenciju izdanih propusnica te o njihovom broju obavijestiti lokalni (gradski ili općinski) stožer civilne zaštite.

Na kraju, propusnice za skrb o starijima ili djeci te obavljanje potrebne kupovine izdaje nadležni stožer civilne zaštite, dakle, stožer koji se nalazi u vašem gradu ili općini (na kraju teksta možete provjeriti telefonske brojeve i e-mail adrese nadležnih stožera.

Konkretno, ta mjera iznimke glasi ovako: 'Iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština'. Sukladno tome, propusnice za odlazak u trgovinu u druge sredine općinski i gradski stožeri izdavat će samo ako se namirnice ne mogu pribaviti na području mjesta prebivališta.

Što to znači u praksi? Ako živite na području primjerice općine Vidovec i želite u kupovinu u Varaždin, vi trebate propusnicu koju će vam dati Stožer civilne zaštite Općine Vidovec. Ako ste iz Vidovca, a radite u Varaždinu, propusnicu vam daje poslodavac. Ako morate u Opću bolnicu Varaždin, a iz Vidovca ste, kontaktirajte svog liječnika opće prakse za dobivanje propusnice.

Vrste propusnica

Propusnice će se izdavati za jednokratnu upotrebu (u većini slučajeva) ili za duži vremenski period. Zaposleni će kod poslodavca ishoditi propusnicu sve dok vrijede mjere zabrane, a ista će stvar biti kod osoba koje moraju brinuti o drugim osobama, a koje prebivalište imaju u drugom JLS-u.

Tko izdaje propusnice obrtnicima i privatnicima?

Kad su u pitanju zaposlenici, propusnice im izdaju poslodavci. A ako ste vlasnik obrta, propusnicu morate izdati sami sebi.

Kako to funkcionira u Varaždinu?

Za detalje funkcioniranja izdavanja propusnica Stožera civilne zaštite Grada Varaždina upitali smo načelnika stožera Zlatana Avara.

Vezana vijest:

propusnice Ostanite doma! POČELO IZDAVANJE PROPUSNICA Grad Varaždin do 11 sati zaprimio dvjestotinjak zahtjeva

- Građani imaju mogućnost da nas kontaktiraju putem telefona ili mogu ispuniti on-line obrazac objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina. Dobit će povratno propusnicu, koju mogu isprintati ili pokazat je na mobitelu nadležnim službama ako ih zaustave. peliramo na sve koji koriste Internet da to učine putem on-line obrasca, a oni koji ne znaju, mogu nas nazvati pa ćemo vidjeti za što im treba propusnica i, ako je opravdano, kad i gdje propusnicu mogu podići. Što se tiče vremena kad građani mogu zatražiti propusnicu, telefon radi do 16 sati, dok ćemo on-line obrasce zaprimati od 0-24 sata. Što se tiče obrade zahtjeva, on-line zahtjevi će obrađivati po zaprimanju, ali naravno brzina obrade ovisi i o broju zaprimljenih zahtjeva. No, napominjem, bit ćemo strogi u izdavanju propusnica, one postoje samo za nužne slučajeve – rekao je načelnik stožera Zlatan Avar.

Svi građani čije je prebivalište na području Grada Varaždina propusnice stoga mogu dobiti pozivanjem telefonskog broja 042/402-513 ili ispunjavanjem obrasca na ovoj poveznici.

U Varaždinskoj županiji 6 je gradova te 22 općine, što znači da je sveukupno 28 stožera civilne zaštite. U nastavku vam donosimo poveznice (kliknite na njih) na internetske stranice s bitnim informacijama o dobivanju propusnica (ako takve poveznice ne postoje, dodat ćemo telefonski broj stožera te adresu elektroničke pošte na koji ih možete kontaktirati vezano za dobivanje propusnica).

Civilni stožeri gradova Varaždinske županije

Grad Varaždin

Grad Ivanec

Grad Lepoglava

Grad Ludbreg

Grad Novi Marof - mob. 098 976 6269; e-mail: [email protected]; mob. 091 558 1450; e-mail: [email protected]

Grad Varaždinske Toplice

Civilni stožeri općina Varaždinske županije

Općina Bednja - tel. 042/796-309; e-mail: [email protected]

Općina Breznica - tel. 042/616-370; e-mail: [email protected]

Općina Breznički Hum - tel. 042/618-127; e-mail: [email protected]

Općina Beretinec - tel. 042/731-880; e-mail: [email protected]

Općina Cestica - tel. 042/724-824; [email protected]

Općina Donja Voća - tel. 042/766-711; 042/766-713; e-mail: [email protected][email protected][email protected]

Općina Gornji Kneginec 

Općina Jalžabet - mob. 099/804-9188; e-mail: [email protected]

Općina Klenovnik

Općina Ljubešćica

Općina Mali Bukovec

Općina Martijanec

Općina Maruševec

Općina Petrijanec

Općina Sračinec

Općina Sveti Đurđ - tel. 042/830-255; e-mail: [email protected]

Općina Sveti Ilija

Općina Trnovec Bartolovečki - tel. 042/683-060, 042/550-153, 042-207/503; 042/207-504; e-mail: [email protected]

Općina Veliki Bukovec

Općina Vidovec

Općina Vinica - tel. 042/722-233; e-mail: [email protected]

Općina Visoko - tel. 042/628-299; e-mail: [email protected]

f81d474d9d19929ee94bc399535efd0c.jpg?v=2

438ff1045e43bd44f40eb0adcd55b2d5.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video