Vijesti / Koronavirus

problemi s udomljavanjem

APEL IZ AZILA SPAS 'Nemojte napuštati kućne ljubimce zbog bojazni od koronavirusa!'

APEL IZ AZILA SPAS 'Nemojte napuštati kućne ljubimce zbog bojazni od koronavirusa!'
Ilustracija

- Molimo da svatko u svojoj blizini, ako vidi lutalicu, pobrine se za nju! Ostavljajte napuštenim životinjama hranu kako ne bi umirale od gladi!

Iz Mreže za zaštitu životinja, koja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja, ovih dana pozivaju sve da ne povećavaju golem problem napuštenih životinja i krcatih skloništa nekontroliranim razmnožavanjem pasa i mačaka pod svojom skrbi.

- Apeliramo na građane da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da pomognu skloništima odgovornim ponašanjem kako bi ona mogla i dalje udomljavati životinje - stoji u njihovoj objavi.

Kakva je situacija u varaždinskom azilu za napuštene životinje Spasu, upitali smo Gordanu Lacko, predsjednicu udruge.

- Spas, na sreću, nema povećan prihvat pasa posljednjih tjedana, sve je u okviru mjesečne brojke, a trenutno imamo 512 pasa u azilu. Problem je što nema udomljavanja - rekla je uvodno.

- Ljudima je ograničeno kretanje, a mi smo, kako bismo zaštitili djelatnike, Spas zatvorili za posjetitelje. Tako da imamo problem - prihvat ide, a nema udomljavanja.

Ako bude ta situacija duže potrajala, imati će problem, dodaje.

- Još jedan problem su smanjene donacije jer je logično sad da se pobrinemo za ljude, a tek onda za životinje. Zasad se snalazimo, pratimo situaciju iz dana u dan i nadamo se da neće dugo potrajati.

Na pitanje koje mnogi postavljaju ovih dana - mogu li psi i mačke prenijeti koronavirus, Lacko jasno odgovara:

- Znanstvenici i veterinari jasno su dali do znanja da psi i mačke ne prenose koronavirus. Nemojte napuštati svoje kućne ljubimce zbog bojazni od koronavirusa! - glasi njezina poruka, uz dodatak da se svatko treba pobrinuti za svog ljubimca.

- Ljubimce je dozvoljeno šetati, otvorene su trgovine sa hranom za životinje, tako da nema mjesta panici, osim u azilima. Ako situacija potraje, bit ćemo u problemima. Prije je situacija bila takva da koliko smo prihvatili, toliko smo udomili, a sad smo prihvatili dvadesetak novih, a nismo udomili ni jednog - pojasnila je.

Osim toga, apelira na građane:

- Molimo da svatko u svojoj blizini, ako vidi lutalicu, pobrine se za nju, ostavljajte napuštenim životinjama hranu kako ne bi umirale od gladi!

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!