Vijesti / Koronavirus

borba protiv COVID-a 19

Ne nosite nakit van, svu robu operite, sve dezinficirajte - evo detaljnih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Ne nosite nakit van, svu robu operite, sve dezinficirajte - evo detaljnih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Luka Stanzl/Pixsell

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute o tome kako se pripremiti za izlazak iz kuće te kako se ponašati kad dođemo iz trgovine ili šetnje sa psom dok traje rizik od COVID 19...

- Prije izlaska van žene trebaju skupiti kosu u rep, ili punđu, te skinuti naušnice, prstenje i drugi nakit. Odjeća bi trebala biti dugih rukava, a masku treba navuči neposredno prije izlaska iz stana - poručuju iz HZJZ u svojim novim preporukama. Ako izlazite sa psom, nastojte izbjeći da se 'trljaju' o stupove ili druge javne površine, pišu 24 sata.

- Kad se vratite u kuću ili stan iz trgovine, banke, ili šetnje sa psom, ne dirajte ništa oko sebe. Skinite obuću i dezinficirajte šape kućnih ljubimaca. Odmah skinite i sve gornje slojeve odjeće i stavite ih u plastičnu vrećicu.

Odložite torbicu, ključeve, novčanik i slične predmete u kutiji koju ste pripremili na ulazu u stan i odmah operite lice i ruke sapunom i vodom.

Potom treba ponovo navući rukavice i dezinficirati mobitel i naočale alkoholom, te površinu torbica koje ste donijeli u stan izbjeljivačem (varikinom). Skinite i te rukavice i odložite ih u smeće te opet dobro operite ruke i sapunom i vodom - dio je to uputa koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), nakon nervoze koja je zavladala na konferenciji za novinare u srijedu, zbog novinarskih pitanja o tome kad će biti izdane konkretne upute građanima o tome kako se tijekom rizika od zaraze korona virusom treba ponašati u svakodnevnim situacijama.

Ako kišete ili kašljete, odmah zgužvajte maramicu i bacite ju u kantu za smeće. Ako kišete bez maramice, činite to u rukav, ne u dlan. 

Nakon što ste u trgovini dirali namirnice ili novac, dezinficirajte ruke i ne dodirujte ruke i lice dok ne operete ruke, poručuju iz HZJZ. 

Upute se odnose na postupak kada dođemo kući iz trgovine ili šetnje sa psom, kao i na pripremu za izlazak iz kuće, a u sklopu njih se nalaze i upute o tome kako njegovati osobu koja je u samoizolaciji, o kojima je u zadnje vrijeme već bilo riječi, pišu 24 sata.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!