Vijesti / Koronavirus

O AKTUALNOJ SITUACIJI

MINISTAR BEROŠ ZA RTL 'Mjere će se vjerojatno produljiti i nakon 19. travnja'

'Određeni dućani oko tržnica moći će raditi. No, pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije', istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

U emisiji RTL Danas gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš i iznio najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.  

Odgovorio je, za RTL, na pitanje prijeti li Hrvatskoj talijanski scenarij.

- Po našim promišljanjima i planovima, nastojali smo napraviti sve ono što je moguće da spriječimo takav razvoj zbivanja u Hrvatskoj. Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj i napravili nužne pripreme i reorganizaciju našeg sustava da na adekvatan način odgovori i povećanom broju oboljelih. I budimo realni, nismo mogli očekivati da virus neće ući u naš zdravstveni sustav, to je bilo izvjesno od samog početka. Jer ipak najveći dio oboljelih dolazi u bolnice. Zbog toga nije moguće na taj način otkloniti mogućnost da virus uđe u zdravstveni sustav. No zbog reorganizacije se nadam da ćemo i nadalje odolijevati mogućoj ugrozi. Moram reći da smo prije neki dan odlučili da se ljudski potencijali grupiraju u tri grupe. Trećina liječnika je u okviru zdravstvenih ustanova i pruža im akutnu zdravstvena skrb, trećina liječnika je na raspolaganju za sekundarne i tercijarne centre, a trećina liječnika je kod kuće i na neki način ih čuvamo - kazao je Beroš.

Na pitanje koliko sustav još može podnijeti ovu situaciju i ima li nekih novih testiranja, Beroš je rekao da se u Slavonskom Brodu i Ogulinu rade nova testiranja zdravstvenih djelatnika.

- No, postupanje epidemiologa je tu od najveće važnosti. Ukoliko epidemilozi rano interveniraju, detektiraju kontakte i odrede epidemiološke mjere prema tim kontaktima na taj način se sužava krug potencijalnog širenja unutar zdravstvene ustanove.

Ministar objasnio zašto se naljutio

O jučerašnjoj svojoj žestokoj reakciji, rekao je da je reagirao impulzivno i dodao on uvijek stoji iza svih zdravstvenih radnika, a pogotovo onih 'koji su na pravoj crti' i brinu se o zdravlju bolesnika.

- No jučer je došlo do zlonamjernog krivog prikazivanja stanja opreme i to me u tom trenutku doista naljutilo- kazao je.

Komentirao je činjenicu da su istraživači s Oxforda objavili da Hrvatska ima među najrestriktivnijim mjerama u svijetu te odgovorio i misli li da su mjere uveden prekasno.

- Ne bih rekao da su uvedene prekasno. Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo među zemljama koje imaju sporiji rast broja oboljelih. Mislim da su mjere uvedene na vrijeme i vrlo pažljivo balansirane. Ne bih rekao da su među najrestriktivnijima, ali iz dana u dan procjenjujemo njihovu važnost i učinak. Za sutra smo najavili određeno smanjivanje tih mjera koje se odnose na dućane oko tržnica da bi omogićili opskrbu jer život ne smije i neće stati. Moramo pažljivo balansirati između očuvanja normalnih životnih tokova i mogućnosti da se infekcija i dalje širi - kazao je.  

'Određeni dućani oko tržnica moći će raditi'

- Određeni dućani oko tržnica moći će raditi. No, pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije. Epidemiolozi će točno propisati uvjete pod kojima se kupuje - objasnio je.

Kazao je da je vrlo vjerojatno da će se mjere koje su na snazi produljiti i nakon 19. travnja.

- Nije moguće reći na koliko - kazao je. 

Na pitanje da mnogi predbacuju da je premalo testiranja u Hrvatskoj, rekao je da su stručnjaci postavili uvjete pod kojima se testira.

- Rezultate koje imamo u Hrvatskoj jasno pokazuju da naše mjere djeluju i da je opseg testiranja adekvatan - kazao je Beroš i rekao da su danas radili analizu zemalja koje najviše testiraju u Europi i zaključili da nema veze između broja testiranja i broja oboljelih. 

- No naše odgovorno ponašanje je daleko važnije od testiranja. Sada u Hrvatskoj povećavamo broj mjesta gdje će se moći testirati. Mjesta testiranja spuštamo i prema Domovima zdravlja. Sve će se više testirati ljudi i zbog većeg broja oboljelih i više njihovih kontakata - kazao je Beroš i dodao da je struka definirala koga treba testirati.

Kazao  je da se testiranja zdravstvenih djelatnika obavljaju tamo gdje je opravdano.

- No, tamo gdje nema infekcije koronavirusom mislim da to ne bi bila adekvatna mjera - kazao je. 

'Ponosan sam na većinu hrvatskih građana'

- Ponosan sam i treba zahvaliti najvećem broju hrvatskih građana i obitelji koji su poštovali naše mjere i na taj način doprinijeli smanjenju broja novooboljelih. No, treba kritizirati one koji su kršili  mjere i time opstruirtali i nas i vas u borbi protiv ove epidemije - rekao je Beroš za RTL.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!