Vijesti / Koronavirus

Napredni testovi

Napredak u borbi: Stiže testiranje na koronu u samo pet minuta

Napredak u borbi: Stiže testiranje na koronu u samo pet minuta
Davor Puklavec/Pixsell

Bit će moguće napraviti 50 tisuća testova na dan.

Američka kompanija Abbott Laboratories koja proizvodi medicinske aparate i opremu predstavila je test na koronavirus koji može otkriti zarazu za svega pet minuta. Osim toga, test koristi postojeću tehnologiju malih i prijenosnih uređaja i može ga se koristiti u svakoj medicinskoj ustanovi, javlja Bloomberg, a prenosi RTL.

Taj proizvođač medicinske opreme planira od 1. travnja proizvoditi 50.000 testova na dan, rekao je John Frels, potpredsjednik Abbotta za istraživanje i razvoj.

Molekularni test pronalazi tragove genoma koronavirusa koji se lako može detektirati kada je prisutan u velikim količinama. Detaljna provjera kojom bi se definitivno isključila zaraza može potrajati do 13 minuta. Kompanija je objavila da je njen test dobio hitno odobrenje američkog FDA-a, Agencije za hranu i lijekove za korištenje u autoriziranim laboratorijima i ustanovama za skrb o pacijentima.

SAD, kao i ostatak svijeta se muči s proizvodnjom dovoljno testova za otkrivanje virusa. Hrvatska, po mnogim kritičarima, testira premalo, laboratorija je svega nekoliko i testiranja dugo traju. Masovno proizvedeni, dostupni i time jeftiniji testovi koji bi potvrdili infekciju u svega pet minuta bili bi revolucija u borbi protiv korone.

Tehnologija se bazira na Abbottovoj platformi ID Now, koja je najraširanija aparatura za testiranje na gripu i druge viruse u SAD-u.

Prvo se uzima bris iz nosa ili ždrijela, te se miješa s kemijskom otopinom koja rastvara i otpušta RNK virusa. Mješavina se stavlja u ID Now aparat, koji teži svega tri i pol kilograma, a koji može otkriti genom koronavirusa.

To nije jedini brzi test koji stiže na tržište. Između ostaloga, proteklog je tjedna druga kompanija Henry Schein Inc. objavila da je spreman njezin krvni test koji analizira je li testirana osoba već preboljela covid-19, odnosno ima li antitijela na koronavirus.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video