Vijesti / Koronavirus

Borba protiv virusa

Tvrtka DiV Plastic donirala maske Općini Petrijanec za potrebe projekta 'Zaželi' te zdravstvenim djelatnicima na području općine

Tvrtka DiV Plastic donirala maske Općini Petrijanec za potrebe projekta 'Zaželi' te zdravstvenim djelatnicima na području općine

Vlasnici tvrtke DiV Plastic, David Lukaček i Valentino Jovan, s Elektrostrojarskom školom i još nekoliko tvrtki donirali su i 134 maske Zavodu za hitnu medicinu i Općoj bolnici Varaždin.

U vrijeme pandemije te krize koju je prouzročila u svijetu, mnoge su tvrtke pokazale solidarnost te tako pridonijele borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

Jedna od njih je i DiV Plastic iz Petrijanca koja je Općini Petrijanec donirala deset maski za potrebe provođenja projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe”.

- Tvrtka Div plastic bavi se proizvodnjom filamenata pa je odlučila donirati maske za potrebe projekta „Zaželi” kojeg i dalje provodimo, no samo u malo drugačijem obliku. Ne ulazimo više u kuće, već dostavljamo kućne potrepštine i lijekove za sve koji se jave na broj telefona 714-769. Ovo je odmah i poziv svima da se ne izlažu pretjerano izlasku iz kuće, već da nas svi oni, pogotovo potrebiti i stariji te samačka domaćinstva, nazovu u Općinu, a mi ćemo im dostaviti sve što im treba – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Darinka Čehok, sudionica projekta „Zaželi”, kazala je kako na pozive korisnika dolaze pred kuću, a oni im daju popis namirnica, kućnih potrepština ili lijekova koji su im potrebni, a odlaze i na poštu ako je potrebno. Sve se obavlja u kratkom roku, od 5 do 10 minuta, s ciljem zaštite zdravlja korisnika.

- Jako smo zadovoljne dodatnom zaštitom koju smo dobile. U ovo vrijeme kakvo je nije nam baš svejedno. Svi se bojimo za svoje zdravlje i zdravlje svojih korisnika. Neki nas možda i više sada trebaju, ali ne možemo ulaziti u kuću pa im pomažemo koliko je moguće – rekla je Čehok.

Vlasnici tvrtke DiV Plastic, David Lukaček i Valentino Jovan, s Elektrostrojarskom školom i još nekoliko tvrtki donirali su i 134 maske Zavodu za hitnu medicinu i Općoj bolnici Varaždin.

- Došli smo na ideju preko Studentskog zbora koji je okupio više firmi s ovog područja, a koje se bave proizvodnjom 3D ispisa. Odlučili smo isprintati maske i donirati ih medicinskom osoblju, a zatim i svima ostalima kojima će to koristiti – istaknuo je David Lukaček.

Izrada jedne maske traje sat i pol, a na jednom se printeru može isprintati osam komada.  Valentino Jovan pojasnio je proces izrade maske tehnologijom 3D printanja.

- To je FDM tehnologija koja koristi plastičnu nit za printanje. Mi smo ujedno i proizvođači tih plastičnih niti. Također smo, osim maski, donirali i količine filamenta školama u Vinkovcima koje printaju maske za zagrebačke bolnice. Dizajn koji smo uzeli je dizajn koji se koristi u Republici Hrvatskoj, u dogovoru sa Studentskim zborom iz Zagreba – rekao je Jovan te dodao kako se nastavlja dalje s izradom, a nova donacija uputit će se varaždinskoj bolnici već ovaj tjedan.

Osim za osobe na projektu „Zaželi” načelnik i predstavnici tvrtke podijelili su vizire zdravstvenim djelatnicima u stomatološkoj te ordinaciji opće prakse u Petrijancu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video