Vijesti / Koronavirus

najnovije informacije

PORAST BROJA 'Potvrđeni novi slučajevi zaraze - po prvi puta zabilježena lokalna transmisija'

PORAST BROJA 'Potvrđeni novi slučajevi zaraze - po prvi puta zabilježena lokalna transmisija'
Davor Javorovic/Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

'Od iznimne je važnosti da se izbjegava socijalni kontakt: ako ste zdravi ne znači da niste zaraženi te da neće virus prenijeti na druge, one slabijeg imunološkog stanja'.

Nakon što je Civilni stožer Varaždinske županije danas nakon podneva iznio podatak da su zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, upravo je stigla nova informacija.

Vezana vijest:

Koronavirus županijski stožer ŠEST NOVOOBOLJELIH 'Građani, pridržavajte se izrečenih mjera i uputa!'

- Ukupan broj oboljelih u županiji sad je 29, a kako je u međuvremenu potvrđen jedna nova osoba koja je izliječena, ukupno je sedam oporavljenih što upućuje na to da su u Općoj bolnici Varaždin trenutno 22 osobe na liječenju - rekao je Robert Vugrin, načelnik stožera.

- Kod jedne novooboljele osobe radi se o policijskom službeniku srednjih godina, čija je zaraza povezana njegovim radom u Zagrebu, a njegovi su kontakti još uvijek u epidemiološkoj obradi. On je prije osam dana razvio simptome - povišenu temperaturu, nije bio pod mjerom samoizolacije, nego se sam izolirao - kazao je Vugrin. 

Kod ostale četiri osobe radi se o članovima jedne obitelji - dvije osobe srednjih godina i dvije mlađe, dodao je.

- Epidemiološkom obradom je utvrđeno da se bolest u vidu najblažih simptoma pojavila još 21. ožujka. Obzirom na vrlo blage simptome, blago povišenu temperaturu, bolest nije bila prepoznata kao takva, već kad se kod članova obitelji pojavio gubitak njuha, upućeni su na testiranje koje je bilo pozitivno.

Što se tiče kontakata, oni se još uvijek epidemiološki obrađuju, a obzirom da je proteklo dosta vremena, ovisimo i o podacima koje su dale zaražene osobe - da li su i s kim bile u bliskom kontaktu. Prema njihovim navodima, držali su se preporuka obiteljskog liječnika i liječili su se kod kuće - istaknuo je Vugrin.

Ni jedna od novooboljelih osoba nije bila pod izrečenom mjerom samoizolacije, rečeno je.

- Prvog zaraženog smo imali 2. ožujka, a od tada je proteklo 34 dana, trenutno smo na brojci 29, prosječno imamo linearni rast. Iako nekoliko dana nije bilo novooboljelih, imali smo istu razinu zabrinutosti. Nema opuštanja, bez obzira kako se brojke razvijaju - kazao je Vugrin.

Lokalna transmisija

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice, Nenad Kudelić kazao je sljedeće podatke:

- U Općoj bolnici Varaždin imamo i 30. potvrđen slučaj zaraze, tako da ćemo u bolnici uskoro imati i tog pacijenta. Ona još mora na epidemiološku obradu, no nemamo podataka da je osoba bila u kontaktu sa zaraženim osobama - rekao je.

- Trenutno je na liječenju 24 osoba, jedan se otpušta tijekom današnjeg dana, nakon čega će ih biti 23. Po prvi puta imamo pacijenta s lokalnom transmisijom - nema definiranog izvora zaraze - rekao je Kudelić, dodavši da od toga strahuju više od mjesec dana.

- Do sada smo više manje uvijek testirali kontakte i oboljeli su bili direktno povezani s ranije oboljelima. Sada po prvi puta imamo osobe kod kojih nema poznatog uzroka, koji nisu bili pod samoizolacijom, ali su se zarazili - rekao je ravnatelj bolnice.

- Poruka je to građanima da se treba držati mjera! Veseli se da su svi pacijenti na liječenju dobrog općeg stanja, većinom srednje i mlađe dobi, iako imamo dvije zaražene koje su stare preko 70 godina. Sve su dobro, niti jedna nema tešku kliničku sliku, no činjenica je da osobe ostaju dugo pozitivne.

- Imamo one kod kojih je prvi nalaz bio negativan, no drugi pozitivan. Upravo smo zato osposobili Studentski dom u koji možemo smjestiti 200 osoba, a u slučaju širenja zaraze tamo ćemo smještati one s blažom kliničkom slikom - napomenuo je Kudelić.

Pozitivno je i to da se na području Varaždinske županije zasad ova epidemija drži pod kontrolom, da je riječ o linearnom, a ne eksponencijalnom rastu, dodaje Kudelić.

- Zabrinjavajuća je činjenica da bolest prolazi s blažom kliničkom slikom i u bolnicu su došle osobe koje su već nekoliko dana imale temperaturu, no nisu bile testirane ranije jer je to indikacija na mnogo drugih bolesti, ne samo zarazu koronavirusom.  

Uputio je i poruku građanima: 'Od iznimne je važnosti da se izbjegava socijalni kontakt: ako ste zdravi ne znači da niste zaraženi te da neće virus prenijeti na druge, one slabijeg imunološkog stanja'.

Kudelić je dodao i da zabrinjava činjenica da smo korak do uskrsnih blagdana kad se očekuje povratak većeg broja ljudi iz inozemstva.

- Činjenica je da će morati biti u samoizolaciji, ali efekte toga ćemo vidjeti kroz 15 dana. Iako je Uskrs vrijeme za obiteljsko okupljanje - izbjegavajte socijalni kontakt! - kazao je zaključno ravnatelj varaždinske bolnice.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video