Vijesti / Koronavirus

koronavirus

E-PROPUSNICA Učestala pitanja i odgovori na jednom mjestu

E-PROPUSNICA Učestala pitanja i odgovori na jednom mjestu
Emica Elvedji/Pixsell

Na službenoj internetskoj stranici koronavirus.hr objavljena su učestala pitanja i odgovori koji se tiču teme.

Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka od danas je moguće samo uz e-Propusnice.

Vezana vijest:

Promet, stop, propusnice PROPUSNICE SVE O PROPUSNICAMA Što su to e-Propusnice i kako do vjerodajnice?

Ipak, zbog problema u sustavu izdavanja e-Propusnica, prijašnje propusnice tolerirat će se danas sve do ponoć. No od sutra svi građani koji moraju van mjesta prebivališta moraju imati e-Propusnice, sve prije izdane propusnice više ne vrijede.

Na službenoj internetskoj stranici koronavirus.hr objavljena su učestala pitanja i odgovori koji se tiču teme.

Evo nekih od njih:

PITANJE 1.:
Zdravstveni sam djelatnik/vatrogasac/pripadnik Crvenog križa, pripadnik HGSS-a, na koji način se izdaje propusnica?

ODGOVOR:
Medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice izdane od nadležnih Komora, a koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem: liječničkih iskaznica izdanih od Hrvatske liječničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara, članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine. 

Također e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.
 
PITANJE 2.:
Da li vozači taxi vozila moraju imati propusnicu ukoliko obavljaju vožnju izvan svog mjesta prebivališta?

ODGOVOR:
Taksist mora imati propusnicu svog poslodavca ukoliko vozi izvan mjesta prebivališta, a koja mu vrijedi bez obzira je li mu u autu stranka ili ne.
 
PITANJE 3.:
Da li osobe koje nisu boravile u svome mjestu prebivališta u trenutku donošenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj trebaju propusnice prilikom povratka u mjesto prebivališta?

(Mnogobrojni su primjeri osoba koje su napustile svoje prebivalište na području Grada Zagreba uslijed potresa te bi se vratili u mjesto prebivališta, a što je i bila preporuka Stožera CZ RH.)
ODGOVOR:
Načelnik Stožera civilne zaštite RH ministar Davor Božinović je na tiskovnim konferencijama pozvao osobe da se vrate u svoja prebivališta (imaju osobnu kao dokaz) i u tim slučajevima nije potrebna propusnica.   
 
PITANJE 4.:
Može li se dobiti propusnica za skrb o starijoj osobi (obilazak i donošenje namirnica) koja nije član obitelji?

ODGOVOR:
Ako je riječ o skrbi za starije unutar mjesta prebivališta onda nije potrebna posebna propusnica, ali se moraju poštivati sve propisane higijenske  mjere.
Ako je riječ o skrbi izvan mjesta prebivališta onda, sukladno uputi, od nadležnost stožera CZ moraju dobiti propusnice uz razlog 'vitalni obiteljski razlozi, pružane skrbi starijim osobama (isto vrijedi i za djecu)', također uz poštivanje svih mjera.
 
PITANJE 5.:
Trebaju li djeca / maloljetne osobe imati propusnicu u slučaju napuštanja prebivališta ako isto napuštaju zajedno sa roditeljima?

ODGOVOR:
Ako roditelj ima važeću propusnicu, nije potrebno posebno za maloljetno dijete. Ukoliko postoji neka specifična situacija, javite se nadležnom stožeru da vam da detaljnije upute. Načelno - ako je roditelju dopušteno kretanje, dijete može s roditeljem. U slučaju da roditelj nema važeću propusnicu, djetetu može propusnicu izdati i liječnik u prijeko potrebnim slučajevima (bolest i slično...).
 
PITANJE 6.:
Da li je hrvatskim državljanima koji rade u inozemstvu, uz poziv poslodavca koji posjeduju da se jave na posao, potrebna i propusnica za izlazak s područja prebivališta?

ODGOVOR:
Stožerima CZ gradova i općina preporučeno je da u takvim slučajevima stožer CZ na području kojeg osoba ima prebivalište izdaje propusnicu, ali uz uvjet da osoba obavezno uz sebe mora imati poziv stranog poslodavca.
Na granici će se osobama mjeriti temperatura i ako su zdravi, puštat će ih dalje.

Detalje pogledajte ovdje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video