Vijesti / Koronavirus

O KORONAVIRUSU

ZNANOST I KORONAVIRUS (1) Nošenje i najjednostavnijih maski dobro je iz više razloga

ZNANOST I KORONAVIRUS (1) Nošenje i najjednostavnijih maski dobro je iz više razloga
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Ilustracija

Ako plaćate karticom uz upisivanje šifre, a ne beskontaktno, to je slično kao da plaćate gotovinom, kaže struka.

Donosimo intervju Roberta Posavca, knjižničara u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, s doktorom znanosti Alexom Dajkovićem o četiri teme povezane s aktualnim koronavirusom.

Dajković je doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kansasu, trenutno radi kao direktor istraživanja i razvoja jedne francuske biotehnološke tvrtke.

U ovome intervju odgovorio je na neka od pitanja proizašla iz provedenih znanstvenih istraživanja.

U prvome dijelu Dajković govori o istraživanju koje je nastojalo utvrditi koliko dugo se virus zadržava u zraku, na plastici, nehrđajućem čeliku, bakru i kartonu.

Koliko sati/dana virus ostaje na kojoj površini?

Virus za nekoliko sati nestaje s većine površina kao što su karton, bakrene površine, ali isto tako i iz aerosola u zraku. Nešto duže se zadržava na nehrđajućem čeliku i plastici, ali se količina virusa brzo drastično smanjuje. Međutim, vrlo male količine virusa mogu se naći na tim površinama i nakon jednog ili dva dana. Za sada ne znamo jesu li te količine virusa dovoljne da izazovu infekciju. U svakom slučaju, najbolji način zaštite od virusa je pranje ruku. 

Što se tiče aerosola, odnosno virusnih čestica koje se mogu naći u kapljicama u zraku, on ne predstavlja nikakav rizik na otvorenom jer je cirkulacija zraka takva da dolazi do vrlo brzog raznošenja tih aerosola. Zbog toga je dobro zatvorene prostorije prozračivati. 

Znači li to što navode istraživači da je nošenje maski zapravo pametno upravo zbog asimptomatskih nositelja? Drugo, koliko je pametno plaćati gotovinom i kako postupati s gotovinom u ovo vrijeme? 

Treba naglasiti da postoje razne vrste maski i da sve one ne štite jednako nositelje i ljude okolo. U svakom slučaju, nošenje i najjednostavnijih maski dobro je iz više razloga. 

Prvo, prenošenje virusa od strane asimptomatskih nositelja je drastično smanjeno jer maske u velikoj mjeri sprečavaju širenje aerosola. Tako se epidemija usporava i bez karantenskih mjera. 

Drugo, čak i najjednostavnije maske štite u nekoj mjeri od potencijalnih aerosola koji se mogu naći u nekim neprozračenim zatvorenim prostorima s puno ljudi, kao što su tramvaji, autobusi, itd. 

Najbolju zaštitu pružaju maske s oznakom FFP2 (ukoliko se pravilno upotrebljavaju), međutim ta razina zaštite je potrebna samo zdravstvenim radnicima koji direktno rade s inficiranim pacijentima. Nošenje tih maski je vrlo neudobno jer se teže diše. 

Nakon toga su maske FFP1 koje pružaju dobru razinu zaštite za one koji ih nose, kao i za okruženje. 

Na kraju su kirurške maske koje dobro štite okolinu od zaraze, dok malo manje štite onog koji masku nosi.

Što se tiče gotovine, iz navedenih istaživanja se zna da se virus na kartonskim površinama zadržava nekoliko sati. 

Gotovina se može upotrebljavati ukoliko se vodi računa o higijeni ruku, odnosno pranju ruku poslije trgovine i upotrebe gotovine. Kad je moguće izbjeći upotrebu gotovine, uvijek je bolje koristiti beskontaktno plaćanje karticom. 

Ukoliko plaćanje karticom uključuje i unošenje koda putem terminala, tada je situacija slična kao s korištenjem gotovine. 

U svakom slučaju, pranje ruku je osnovna higijenska mjera koju treba prakticirati stalno, a naročito u doba epidemije.

Cijelu publikaciju možete pročitati ovdje.

> ZNANOST I KORONAVIRUS(2) Razina kontrole kretanja stanovništva ovisi o kulturološkim okolnostima

> ZNANOST I KORONAVIRUS (3) Epidemije otkrivaju slabosti zdravstvenog sustava

> ZNANOST I KORONAVIRUS (4) Kriza koja dolazi imati će radikalne posljedice

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video