Vijesti / Koronavirus

Potpisan sporazum

TRI ZONE BEZ PROPUSNICA Evo u kojim gradovima i općinama se možete nesmetano kretati

TRI ZONE BEZ PROPUSNICA Evo u kojim gradovima i općinama se možete nesmetano kretati
Marko Jurinec/Pixsell

U Varaždinskoj županiji bit će uspostavljene tri zone gdje propusnice neće biti potrebne ako unutar tih zona imate prijavljeno prebivalište.

Slobodnije kretanje i manje administracije očekuje građane Varaždinske županije u narednim danima. Kako što je najavljeno, gradovi i općine s područja županije sklopit će sporazume kojima će se na taj način uspostaviti zajedničko područje za obavljanje poslova civilne zaštite.

Vezana vijest:

propusnice Odluka stožera U GRANICAMA ŽUPANIJE Od sutra velike promjene u vezi propusnica na području županije

Takav sporazum za zajedničku zonu potpisali su zasad gradovi Varaždin, Varaždinske Toplice i Novi Marof te općine Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Jalžabet, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica, Ljubeščica, Breznički Hum, Visoko i Breznica.

To znači da građani s prebivalištem u tim općinama i gradovima neće trebati propusnice za kretanje unutar te zone.

Uz tu zonu, u Varaždinskoj županiji trebale bi biti uspostavljene još dvije zone. U jednoj bi bili gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Maruševec, Donja Voća, Klenovnik i Bednja, dok je za grad Ludbreg te općine Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec i Mali Bukovec već potpisan sporazum kojim omogućuju zajedničko koordiniranje poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite. 

92667323_538329923736205_836446352351795

Za kretanje izvan te zone bit će potrebne propusnice te za dobivanje istih vrijede pravila kao i dosad.

Prema najavama varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, to bi moglo zaživjeti već u ponoć.

- Varaždin, Novi Marof i Varaždinske Toplice te 14 drugih općina danas je potpisalo sporazum kojim smo uredili međusobne odnose i omogućili našim građanima da se unutar tih 16 jedinica lokalne samouprave mogu nesmetano kretati – naveo je Čehok.

Još uvijek se pozivaju građani da ostanu u svojim kućama.

- Formirali smo i koordinaciju svih stožera i stupanj ugrožavanja koronavirusom je jednak kao i prije, ali samo omogućavamo građanima slobodno dnevno migracijsko područje. I dalje pozivamo građane da ostanu u svojim kućama te da obavljaju samo nužne poslove unutar administrativnih područja – kaže Čehok.

Ophodnje će biti pojačane, a policija će biti rasterećenija.

- Ovime oslobađamo i policijske djelatnike, da prate koji su u izolaciji, karanteni, da mogu s civilnom stožerima pratiti stanje u gradu i susjednim općinama. Ophodnje će ići sada pojačane, a nije dobro da bude dvadeset građana na jednom mjestu – ističe Čehok i dodao je preporuku dućanima.

- Iako je Nacionalni stožer jučer objavio da će trgovine raditi do 20 sati sljedeća tri dana, naša je preporuka da sve trgovine u subotu rade do 15 sati. Mislimo da nema potrebe na Veliku subotu da se radi duže od toga i da se sve stigne obaviti. Naravno da se na to mogu oglušiti, ali molili bi da ako mogu to napraviti – rekao je Čehok.

Načelnik Gradskog stožera Zlatan Avar poziva građane da se suzdrže druženja i neka ih ne zavara lijepo vrijeme.

- Po gradu ćemo polijepiti plakate kojima upozoravamo na opasnost od koronavirusa i na kojem pišu preporuke koje se nalaze na snazi. Molim građane da se suzdrže od druženja u prirodi – kaže Avar.

- Sve protuepidemiološke mjere i dalje su na snazi. Mi sad imamo jedno veće područje koje pokriva određeni broj gradova i općina lokalne samouprave. Molim one koji su u samoizolaciji da ne pokušavaju zlouporabiti ove mjere. Ipak, sad će biti olakšano obavljanje radova i svih nužnih poslova za građane – kaže načelnik gradskog stožera i dodaje:

- Nemojmo se opustiti, situacija je povoljna, izdržimo još ovih 2-3 tjedna s mjerama koje su na snazi – zaključio je Avar.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video